Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Az ideális díjló

2017. június 07. 07:03 - patkószeg

19021375_10208862588783653_1775438586_n.jpg

A fenti kép Erdős Sándornak a Honvéd Lovarda klubhelyiségében látható fotója. Nagyon szeretem, mert számomra az ideálisan képzett lovat mutatja. Számomra ideális, de mára már teljesen feledésbe merült állapotban. Ha valaki esetleg nem tudná kicsoda Erdős Sándor, akkor annak legyen elég azt megjegyeznem, hogy ő volt az a mester, aki Dallos Gyulát első magyar bajnoki címéhez segítette Palavessző nevű lovával.

A fotón látható ló a magyar katonai szabvány szerinti helyzetben van. A tarkó a legmagasabb pont, homlokvonal határozottan a függőleges előtt helyezkedik el - a ló lendületes mozgásáról és megfelelő egyensúlyáról tanubizonyságot téve. Szintén a lendületet, valamint a ló elengedettségét mutatja a kényelmes, természetes és elegáns ülést biztosító háttevékenység. A nyugodt tekintet, a nyugodt fülek, az enyhén habzó száj és a zászlózó farok az elengedettség további jelei. A hátulsó láb határozott súlypont felé lépése, a csánk hajlítottsága a hátulsó láb tevékenységének kimunkáltságára utal. Ennek eredménye a vállak nyilvánvaló könnyedsége - a délceg járás.

A fotót nem csak a díjlovasok, de a díjlovas bírók figyemébe is ajánlom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr5812568995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása