Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Természetes akadályok a lovardákban

2010. április 09. 07:59 - patkószeg

A lehetőségek szűkülése miatt egyre kevesebb lovardában található úgynevezett természetes akadály. A helyzetet legjobban a Nemzeti Lovarda jellemzi, ahol mára az összes akadály eltűnt, pedig a legutoljára felszámolt teraszos benk sokak emlékeiben él még elevenen.

A természetes akadályok nyugodt viselkedésre tanítják a lovast és a lovat, nő a biztonság- javul az egyensúlyérzékük. Mivel a lovak a feladatok végzése során könnyebben feloldódnak, hátuk és hátulsó lábuk izomzata erősödik, ügyességük fokozódik.

Természetes ugrások közé tartoznak a fix ugrások, sövények, száraz- és vizesárkok, mászatók, kisebb dombok és völgyek, földhányások, teraszok, benkek, valamint ezek kombinációi. Az ilyen  összetett akadályok között a legismertebb a coffin (meredek – árok – meredek kombináció, nehezítés képen a meredek ugrásokat dombra szokták helyezni), a trakéneni árok (száraz árokban elhelyezett meredek, vagy széles ugrás), és a liverpool (vizesárokban elhelyezett meredek, vagy széles ugrás)

Lovardámban (www.goblyos.hu) eddig mászató, sövény, szárazárok és vizesárok épült. Ezúton jelentem, hogy nyárra sövénnyel kombinált teraszos benk egészíti majd ki ugrókertünket.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr671906385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása