Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Még egyszer a középügetésről

2010. április 11. 00:51 - patkószeg

A középügetés "a munkaügetés és a nyújtott ügetés közötti jármód de kerekebb, mint az utóbbi."

Kívánalom a tiszta ütem: az átlós lábaknak egyszerre kell földet érniük, illetve a lebegési fázisoknak időtartamának egyformának kell lennie. A feszesség gyakori jele az, hogy az ügetés iramának növelésekor az átlós lábak nem egyszerre érnek talajra, a hátulsó láb hamarabb ér földet. Ez elfogadhatatlan lábsorrend, igen súlyos hiba. Szintén súlyos hiba az egyenetlenség: egy hosszabb és egy rövidebb lebegési fázis váltakozása. Ez a ló igen erős ferdeségét mutatja.

A helyesen végrehajtott középügetés fokozott iramát változatlan ütem mellett a lépések hosszának növelésével kell elérni. A középügetésben a hátulsó lábak határozottan át kell, hogy lépjék az elülső lábak patanyomát. A hátulsó lábak úgynevezett lábingahossza nem lehet kisebb az elülsőknél. Ha mégis kissebb, akkor a ló irama az összeszedett ügetéshez képest alig változik, a ló csak „mutogat”. A jármód igen látványos, de teljesen hibás: sokan "circus trot"-nak nevezik.

A középügetésben a keretnek egyértelműen tágabbnak, a nyaknak hosszabbnak és mélyebben lévőnek kell lennie, mint összeszedett ügetésben. Régi kifejezéssel, középügetésben a ló több földet takar, mint összeszedett ügetésben. A homlokvonalnak az előrenyújtott pata irányába kell mutatnia, ellenkező esetben a ló csupán előredobálja lábait, a feladat végrehajtása hibás.

A középügetés során a száron lét mindvégig követelmény, a lónak helyes egyensúlyban és könnyedén kell mozognia.

 

 

 

 

A képen látható középügetés helytelen: a keret szűk, a homlokvonal rossz irányba mutat, a hátulsó lábingahossz elégtelen.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr521910940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása