Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Rollkur

2010. április 15. 09:55 - patkószeg

Február 9-én Svájcban ült össze a FEI szakértői testülete, hogy álláspontot alakítson ki az úgynevezett rollkur idomítási módszer kapcsán. A módszer másik, új megnevezése, ami talán még nem olyan közismert: hiperinflexió. Lényege, a ló nyakának rendkívül erős hajlítása (a ló orrluka szinte a szügyét éri). Sokan egyszerűen állatkínzásnak minősítik a hiperinflexiót és teljes mértékben tagadják használatának megengedhetőségét.

Ám senki ne gondolja, hogy a hiperinflexió újdonság lenne a lókiképzésben. Elegendő kisétálni a pesti Dunapartra és felnézni a várra Savoyai Jenő lovasszobrára. Ha valami hiperinflexió, az az. A szoborra nyilván úgy kell tekinteni, mint a kor lovasideáljára.

A hiperinflexió elvetésével teljes mértékben egyet értek. Sőt azt állítom, hogy már a homlokvonal függőleges mögé történő hajlítása sem fogadható el optimális helyzetnek. A vonal mögötti ló hátulsó lábainak tolóereje kérdéses lehet, illetve sokszor a túlhajlítás során a ló az „elejére esik”. A túlhajlításban a ló nem érzi jól magát, abból szabadulni szeretne. Versenyen már a vonal mögötti pozíció is egyértelműen elfogadhatatlan.

De! A lovaglásban és a lovak kiképzésben mégis az a szép, hogy nincsenek általános, minden helyzetre érvényes szabályok. Legyen elegendő itt azt a lovastörténetet idézni, amikor is egy edzőtábor alkalmával Artur Kottas-Heldenberget kérdezték a magyar lovasok a hiperinflexióról, a lovak mélyre hajlításáról. A bécsi Spanyol Lovasiskola egykori oberberreitere a korrekt választ adta: Az egyik lovat így kell lovagolni, a másikat úgy!

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr551922857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemo58 2013.09.02. 18:05:56

Kedves patkószeg !
Az az érézesem, hogy ez az írás egy kissé diplomatikusra sikerült. Tudom, hogy a rollkurt használók tábora népes és tekintélyes, kevesen szeretnék magukra haragítani őket. Talán ezért van az utolsó bekezdésben némi fölmentés? Jó lenne tisztázni végre, mire jó, és mire nem, használjuk vagy ne használjuk, s mikor igen, s mikor nem.

Nemo58 2013.09.03. 09:27:33

Arra gondoltam, hogy a cikkben egyrész kimondod, hogy a hiperinflexio elvetésével egyetértesz, majd az utolsó bekezdésben azt mondod, hogy általános szabályok nincsenek - sugallva, hogy bizonyos esetekben mégiscsak megengedhető, használható a rollkur. Ezzel az olvasó nehezen tud mit kezdeni, hiszen nem tudjuk, mik a bizonyos esetek.
Ha pedig a saját nézetem kifejtésére gondoltál, nem lévén díjlovas, csak annyit tudok mondani: rossz nézni a betekert nyakú lovakat, de nem akarok beleszólni a díjlovasok dolgába. Magam úgy igyekszem lovagolni, ahogy a kazakok, kirgizek csinálják: laza száron hagyva, hogy a ló maga találja meg az egyensúlyt. Terepen talán ez a legjob.

Nemo58 2013.09.03. 21:08:11

Köszönöm. De azért a legjobb-at mégis két "b"-vel kellett volna írnom. Elnézést :).
süti beállítások módosítása