Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kunkötés

2010. május 30. 22:09 - patkószeg

Kevesen használják. Akik igen, azok is sokszor helytelenül kötik meg. Hogy mire való? A puccos gyorsan oldható karabinerek elődje volt, most is azokat lehet vele helyettesíteni. Érdemes megtanulni.

A kunkötés egy bizonyos csomó neve, amivel állatokat, például lovakat lehet kikötni. Ha az ember a kötél szabad végét húzza meg, akkor a hurok egyetlen mozdulattal oldható, míg ha az állat húzza, egyre szorosabbá válik. Az Alföldön, a Kiskunságban, Debrecen környékén használták, bár minden valószínűség szerint szélesebb körben elterjedt volt. Megkötésének több variációja ismert. Néha úgy kötik meg, hogy kioldása komplikáltabb legyen, ugyanis az egyszerű hurkot némelyik ló ki tudja oldani és ezzel elszabadítja magát.

A csomó kötését nem egyszerű elmagyarázni. Aki nem szokott elbukni az IQ teszten, az az ábra alapján nem fog elakadni. Most belekezdhetnék a magyarázatába is, de az eredmény kétséges lenne. Egyszerűbb, ha megnézed itt: zablaeskengyel.blog.hu/2011/08/21/kunkotes_egyszeruen

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr72043438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása