Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Állítás-hajlítás

2010. október 07. 07:31 - patkószeg

A ló kiképzése során a lovas egyik leghatékonyabb eszköze a hosszhajlítás. A gerincoszlop hajlítása során megkülönböztetjük a hajlítást és az állítást.
Az állítás és hajlítás célja a ló elengedtetése, valamint egyes esetekben a ló relatív egyenesre állításának elérése.
Állításban van a ló, ha gerincoszlopa csupán marjától erőre kerül meghajlításra. Állítást használunk vágtában, illetve a vállat előre feladat végrehajtása során.
Hajlításban van a ló, ha gerincoszlopa teljes hosszában hajlításba kerül. Hajlítást használunk minden fordulatnál (sarok átlovaglása, kiskör, átváltás, körbenváltás, kígyóvonal, stb.), illetve hosszhajlítás során (vállat be, vállat ki, farat be, farat ki, oldaljárás).
Vannak lovasszakemberek akik tagadják a hajlítás lehetőségét, és azt állítják, hogy a lovat csupán állítani lehet. Talán legismertebb hivatkozási pontjuk Harry Bold ominózus könyve, ahol is a hosszhajlítások bemutatása során megkérdőjelezhető a ló hajlítottsága, az állítottság nyilvánvaló megléte mellett.

Mégtöbb képet lehet találni: http://www.artisticdressage.com/boldt-photos.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr32352267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása