Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Fiatal lovak képzése VII.

2011. március 14. 10:24 - patkószeg

A sokoldalú képzés szükségessége

Az ütemesség, az elengedettség és a száronlét kialakítása és állandósítása hagyományosan négy-hat hónapot vesz igénybe. Az elvárásokat fokozatosan lehet növelni. Mindemellett szükséges megjegyezni, hogy a teljesítmény ingadozását természetesnek kell tekinteni. Az inkonzisztencia nem csak a képzés kezdeti időszakának tulajdonítható, hanem annak is, hogy ebben az időszakban a csontozat és az izomzat még fejlődik. Továbbá az új kihívások szellemileg is eltérő módon terhelik a fiatal lovat, amelyet csak fokoznak a környezet különböző, számára csak többé-kevésbé ismert hatásai.

A képzés kezdeti, négy-hat hónapos szakasza után olyan sokoldalú képzést kell biztosítani a fiatal ló számára (bármennyire is mutatja talentumát valamely szakág irányába), amennyit a lehetőségek megengednek. A változatos képzés kifejezetten ügyesíti a lovat, megakadályozza a tehetséges ló egyoldalúvá válását, alapot biztosít a későbbi csúcsteljesítmény eléréséhez. Így a síkmunka mellett a tereplovaglás, a kavaletti használata és a kis akadályokon történő ugratás megkerülhetetlen. A figyelemmel munkálkodó, szakismerettel társuló teljes körű képzés egyben a ló egészségének megőrzését is biztosítja.

A síkmunka előrehaladtával a fiatal lovat egyre inkább "be lehet keretelni", egyre inkább segítségekre kerül, a száron lét biztosabbá és biztosabbá válik. Eközben nem lehet szem elől téveszteni, hogy a lónak állandóan a "lovas előtt" kell lennie. A hátulsó lábak súly alá lépése nemcsak a kívánatos egyensúly kialakítását célozza, hanem a ló egészségének megóvását szolgálja, az elülső lábak túlterhelésének elkerülésével.

Ezt legkönnyebben átmenetek lovaglásával lehet elérni. Az átmenetek végrehajthatók úgy a jármódok között, mint adott jármódon belül iramváltások lovaglásával. A legegyszerűbb és legcélravezetőbb az ügetés-vágta átmenet lovaglása. A későbbiekben, az egyensúlyi helyzet javulásával ügetés-lépés átmeneteket is lehet lovagolni. A lépésbe történő átmenetet csak akkor lehet helyesnek minősíteni, ha az átmenet során a ló nyaka nem rövidül. Ellenkező esetben a ló elveszti egyensúlyi helyzetét, lépésben ütemhibássá válik, vagy helytelen lábsorrendet kezd használni.

Tanügetést csak akkor érdemes kezdeni, ha a ló teljes elengedettséget mutatva kényelmesen ringatja hátát, a lovast a nyeregbe szívja. Ekkor lehet nagykörök lovaglásához kezdeni, amelyek a legegyszerűbb hajlításokat képviselik. A korrekt hajlításokat és fordulatokat csak helyes száron lét esetén lehet végrehajtani.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr392737664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása