Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A végső titok

2011. augusztus 04. 07:09 - patkószeg

Bejegyzéseimben igen sokat foglalkoztam a lovak elengedettségével, elengedtetésével.

Talán már unalmas is.

Az izmok nyújtásának, lazításának kérdését egyetlen egy sportágban sem lehet megkerülni, merev izomzattal még közepes eredményre sem számítani, ezzel szemben a sérülések kockázata igen magasra nő.

A lovassportban az elengedtetés, más sportokhoz hasonlóan az izmok nyújtása révén érhető el, azonban „nálunk” az izomzat lazításának még egy feltétele van: a helyes egyensúly. A helytelen egyensúlyi helyzetet egész egyszerűen úgy nevezzük, hogy a ló az „elején van”. Testét (ízületeit és izmait) ilyenkor nem a természet adta módon használja, elengedettségről, lazaságról, harmóniáról nyilvánvalóan nem lehet szó.

A lovassportban a sérülések többsége nem a túlzott munkamennyiség, hanem a ló testének helytelen használatából adódó túlterhelés miatt keletkezik, ami könnyű munkavégzés során is bekövetkezhet. A helytelen egyensúlyban, elengedtetés nélkül lovagolt ló idő előtt elhasználódik, elöregszik.

Az egyensúly kérdése, problémakezelése nem egyszerű. Egyrészről a lovasnak képesnek kell lennie arra, hogy érzékelje lovával együttes súlypontjának helyzetét, másrészről képesnek kell lennie arra is, hogy a lovaglás során azt a kívánatos módon, bármely pillanatban, bármely irányba el tudja mozdítani: segíteni tudjon lovának az elvesztett egyensúly visszaszerzéséhez, vagy a megfelelő egyensúlyi helyzet kialakításához.

A jó hír az, hogy mindkettő tanulható!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr713124367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cserszegi lajos 2012.07.11. 15:19:33

lovaimrol este leszallva mindig vegiggondolom az aznapi munka milyenseget es sokszor arra a kovetkeztetesre jutok h az elengedettseg nagyobb mertekben fugg a lo mentalis allapotatol mint a fizikaitol, az altalam latogatott dijugrato versenyeken a lovasok nagyresze manapsag sajnos kizarolag a lovak eroszakos es tulzott hajlitasaval kivanja elerni az "elengedettseget" .

patkószeg 2012.07.11. 21:09:31

@cserszegi lajos: Hát igen, az elengedettség fizikai és lelki kérdés. Laza izmok, nyugodt belsőt takarnak!
süti beállítások módosítása