Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Travers: a vállat be édestestvére

2011. december 12. 08:01 - patkószeg

A feladat végrehajtása során a testsúly a belső oldalt terheli, a belső szár a hajlítás mértékét, a külső a keret mutatja a lónak, a belső csizma a hevederen a hajlítást és a szorgalmasságot támogatja, a külső csizma a heveder mögött a far helyzetét biztosítja. A lovas vállai a ló vállával, csípője a ló csípőjével párhuzamosak.

A travers, azaz a farat be, a klasszikus lókiképzés vállat be feladathoz hasonló fontosságú gyakorlata, annak kiegészítője. A travers az oldaljárások egyik fajtája, amelyet a ló vállainak vonalon tartásával, a far ezzel egyidejű bevezetésével három vagy négy patanyomon kell végrehajtani. A gyakorlat hosszhajlítás, azaz helyes előlovaglása során a ló gerincoszlopa a tarkójától a faroktűzésig hajlított helyzetben van.

A travers célja a külső hátulsó láb hajlítottságának növelése, annak súlypont felé való léptetésével, a belső elülső váll szabadságának fokozása, a külső oldal nyak és hátizmainak nyújtása, a támaszkodás könnyítése a belső oldalon, illetve a ló ferdeségének csökkentése.

A travers a féloldalazás előkészítő feladata. A gyakorlatot célszerű először kézen tanítani a lónak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr1003457047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása