Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Menőkedv, szorgalom

2012. március 06. 07:49 - patkószeg

A címben tulajdonképpen még három fogalmat is meg kellett volna említeni: az ütemet, az iramot és a lendületet, de a hosszú felsorolástól valami visszatartott. Mindezzel együtt a fogalmak tisztázása nem csupán azért szükséges, hogy a ló kiképzési szintjét és minőségét definiálni lehessen, hanem azért is, hogy magának a lovasnak kellő víziója, elképzelése legyen arról, hogy pontosan mit is szeretne elvárni lovától. Sok egyéb mellett ugyanis a jól kiképzett ló esetében mind az öt fogalomnak helyesen kell teljesülnie a különböző feladatok végrehajtása során, a lónak ütemesnek kell lennie, a megfelelő iramban kell haladnia, elégséges menőkedvének kell lennie, lendületesnek kell lennie, szorgalmasnak kell lennie.

A ló üteme fajtájától és méretétől függ. Az ütem a patadobbanások ritmusa. A helyes ütem minden lónál más és más, de egy lónak az adott jármódban csak egy bizonyos ritmus képezheti a helyes ütemét. A jól kiképzett ló mindig tartja a helyes ütemet, az teljesen független haladási sebességétől. A helyes ütem előfeltétele a helyes lábsorrend. Ha az ütem túl nagy, akkor a ló elsiet, ha alacsony, akkor lomha. A helyes ütemtől való szerény eltérés is komoly problémák forrása lehet.

Az iram a ló sebessége. Mindhárom jármódban megkülönböztetjük a munka-, összeszedett-, közép-, és nyújtott jármódot. Az iram teljes mértékben független a ló ütemétől.

A menőkedv a ló sajátja, ösztönös adottsága. A menőkedv a ló belső igénye a felszabadult, térnyerő mozgásra. Menőkedve az idomítatlan, lovas nélküli lónak is van. Mindezzel együtt a menőkedv fenntartása a lókiképzés egyik legfontosabb alapfeladata.

A lendület a ló hátulsó lábainak súlypont felé történő energikus lépése. A lovaglási értelemben használt lendület kifejezésnek semmi köze a fizika, mint tudományágban használt foglomhoz. Míg a fizikában a lendületet a sebesség és a tömeg szorzataként értelmezik, addig a lovaglásban sem a tömeghez sem a sebességhez nincs köze! A helyesen képzett ló összeszedett iramnál is lendületes! A lendületnek szintén nincs köze sem a ló, sem a lovas tömegéhez! (Természetesen a ló mozgása során fizikailag is értelmezhető a lendület, sőt, ahogyan azt Bodó Imre a Lendület című cikkében leírja, a lendület az ami segítségével az ugratás és a tereplovaglás során csökkenthetjük a ló fáradságát.) A lendületet hagyományosan csak azokban a jármódokban értelmezzük, ahol van lebegési fázis. Ahol nincs, ott nem beszélünk lendületről, így például nincs lendülete a lépésnek. A lendület előfeltétele a helyes ütem, az elengedettség, és a száronlét. Éppen ezért a szabadon mozgó lónak csak menőkedve lehet, lendülete nincs! A lendület az egyenesség előfeltétele. Sokan az attraktív mozgást összekeverik a lendülettel. Kiváló lendülete a kevésbé látványos lónak is lehet, de még a különlegesen nagy mozgású ló is lendületszegény, ha hátulsó lábai nem lépnek energikusan a súlypont irányába.

A szorgalom a ló belső szándéka a lovassal való együttműködésre: energikus mozgás és koncentrált figyelem jellemzi. Szorgalom nélkül nincs könnyedség, szorgalom nélkül nincs önhordás, szorgalom nélkül nincs kecsesség és elegancia. A lendülettel szemben minden jármód lehet szorgalmas, így a lépés és a piaffe is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr734292075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása