Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Világos után

2012. augusztus 07. 07:32 - patkószeg

Csak én látom úgy, hogy a csehek és osztrákok másodvonalbeli lovasai a hétvégi versenyen hazavágták a teljes magyar élmezőnyt? (Már, ha lehet egyáltalán magyar élmezőnyről beszélni, akkor, amikor a nagydíj kategóriában egyetlen egy lovast tudtunk kiállítani!) Csak én látom úgy, hogy sem a nehézosztályban, sem a nagydíj kategóriában egyetlen egy ló sem tudott iskolaegyensúlyban mozogni? Csak én gondolom, hogy az út, amelyen a magyar díjlovaglás halad, az nem vezet sehová?

A hivatalos álláspontot persze a szakági honlap adja: hatalmas sikerről számol be a fiatal lovak világbajnokságán. Valóban hatalmas siker – de tenyésztői (!), már bocsánatot kérek!

Ami viszont a lényeg, hogy magyar díjlovagló csapat utoljára 1981-ben jutott ki világversenyre, a laxenburgi európabajnokságra. Harmincegy, leírom számmal is, nehogy valaki azt higgye, hogy tévedés, 31 éve! A jelenleg sportoló lovasok többsége nem, hogy nem emlékezhet erre, hiszen még nem is élt akkor! Ennél még a focisták is jobbak, az ő utolsó nemzetközi szereplésük 1986-ban volt…

P.S.: Azért két lovast mégiscsak kiemelnék: Kafka Nándit, aki valami olyan különleges kisugárzással lovagol, ami (legalábbis engem) minden egyes alkalommal magával ragad, és Németh Gábort, aki legalább elindult a nagydíj kategóriában és becsülettel, reményt keltő lovaglással teljesítette azt. (Harmadiknak, zárójelben idebiggyesztem Garai Máté nevét, de az ő kitartásával, szorgalmával szemben elfogult vagyok.)

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr614699502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2012.08.09. 14:17:14

Tudomásom szerint a fiatal lovak világbajnokságán nem nyers csikókat pontoznak szabad mozgásban, hanem nyereg alatt bemutatott díjlovas feladatot. Az 5 éves lovaknál ez bizony egy L szintű program, ami ellenvágtát és röviden hátra arcot is tartalmaz. Ennek tekintetében úgy gondolom, igen bátor dolog azt állítani, hogy a siker "csak" tenyésztői lenne. Nem mindig csak fanyalogni kéne...

patkószeg 2012.08.12. 23:48:28

@kandare: Nem fanyalogtam: gratuláltam! Az eredmény minden várakozást felülmúló!
Mind emellett kérlek, nézz meg egy statisztikát arról, hogy pl. a Bundeschampionat 5 éves nyertesei közül hány ló lesz eredményes a későbbiekben! (Azért a Bundeschampionatot javaslom, mert ott a statisztikák hosszabb időszakra nyúlnak vissza.) Előre mondom a választ: rendkívül ritka a későbbi eredményesség! Ha 5 évesen olyan remek a ló kiképzése, hogy azzal Bundeschampionatot lehet vele nyerni, akkor a későbbiekben (amikor szerintem tényleg a képzés eredménye kezd megmutatkozni) miért nem eredményesek ugyanezek a párosok?
Továbbra is tartom, hogy az 5 éves lovak versenyein alapvetően a lovak alapadottságai határozzák meg az eredményeket és nem az a hozzáadott érték, amit a lókiképzés képvisel.
Utoljára pedig azt szeretném megjegyezni, hogy a korosztályos versenyeket (talán nem véletlenül) tenyészversenynek nevezik Magyarországon.

rapika11 2012.08.14. 16:39:38

Azt hiszem én is beállok a fanyalgók táborába.Ők legalább összetartanak. Ugyanez a mai magyar díjlovastársadalomró a legjobb akarattal sem mondható el. Ennek "eredménye" nem is marad el. Nemzetközi szinten semmi kimagaslót nem tudunk felmutatni. Teljesen egyetértek Patkószeggel, hogy tudniillik 31 azaz harmincegy éve képtelenek vagyunk nívós nemzetközi versenyre egy csapatot kiállítani. Mi ez ha nem agödör alja. Az hogy Dallos Gyula ez alatt a 31 esztendő alatt tudott eredményeket produkálni az csak azt mutatja, hogy a helyes, szakszerű, alázatos és kitartó munka meghozza a gyümölcsét.
A mai magyar díjlovaglásban csak azt lehet látni, hogy széthúzás van rossz szakmai munka egymás elleni áskálódás ahelyett, hogy félretennék a múlt sérelmeit és a Magyar Díjlovaglás oltárán feláldoznák kicsinyes kivagyiságukat és vélt vagy valós sérelmeiket. Mert mindaddig amíg a jobbat nem elismerjük és nem tisztes versenyben akarjuk legyőzni addig a magyar díjlovaglás egyre mélyebbre fog süllyedni.

patkószeg 2012.08.15. 08:31:35

@rapika11: A tényekkel való szembenézés nem fanyalgás!

patkószeg 2012.08.15. 08:39:39

@kandare: Találtam egy videót, azt hiszem, az ominózus versenyen készült. A felvétel második fele az eredményhirdetést mutatja, ott látszik a nyertes ló "idomítottsága". A felvétel egyébként elég meglepő, nekem néha az volt az érzésem, mintha a lovat ijesztgetnék a saját szurkolói. De ebben nem vagyok biztos, csak ezt éreztem néha a felvétel láttán.
www.youtube.com/watch?v=kwDReCvag5w&feature=g-all-lik

rapika11 2012.08.15. 11:58:28

Azt hiszem az előző hozzászólásomhoz még nyugodtan hozzátehetem, hogy a szakág vezetésének elképzelése sincs arról hogyan lehetne ebből az iszonyatos an mély gödörből kimászni.Már több mint nyolc éve egy helyben topogás tapasztalható a szakág működésében. Nincs semmi előremutató valami következetes tevékenység. A szakbizottság élén annak elnökével segítség nélkül hagyta a díjlovasokat.

beme1 2012.08.15. 17:01:51

Szerintem a fiatalok (15-18 évesek) egyáltalán nem voltak rosszak a saját kategóriájukban. Nem kéne úgy tenni, mintha a nagydíjon meg a zenés kűrön kívül nem is lett volna más versenyszám.

patkószeg 2012.08.15. 21:50:28

@beme1: De, sajnos úgy kell tenni! A nehéz osztály és a nagydíj kategória más minőségű lókiképzést, lovaglást igényel, mint az alsóbb kategóriák.
A fiatalokkal kapcsolatban kettős az érzésem: nagyon örültem a sikereiknek (én magam a cikkben három fiatal lovast is kiemeltem), de a realitás az, hogy teljesítményük messze van a világ élvonalától. Rendkívül nehéz a helyzetük, mert nincs olyan idősebb lovas, aki a versenyeken azt a minőséget produkálná, ami követésre lenne érdemes.

beme1 2012.08.15. 22:00:30

Én a tényleg fiatalokra gondoltam, a 15-18 évesekre. Kafka Nándor és Garai Máté is jóval idősebb, Németh Gáborról nem is beszélve. Szerintem folyik igényes munka több helyen is. Én inkább az anyagi nehézségeket említeném, mint a továbblépés, fejlődés gátját. Plusz a hozzáértő segítséget egy alkalmas ló megvételéhez. Tavaly sokan vettek új lovat, de sajnos nem mind vált be (a minőséget meghatározta az anyagi lehetőség, vagy nem volt hozzáértő, elfogulatlan segítség)... Véleményem szerint.

rapika11 2012.08.15. 22:00:43

Visszatérve még egy pillanatra a . helyezésre, 15 lovas és ló bírálata közül 10-nek lenni szerintem messze nem kimagasló eredmény sőt azt kell mondani a futottak még kategória. Én megértem, hogy kellenek buzdítások de ne akarjuk a valóságot más ruhában feltüntetni mint ami. Ez önmagunk becsapása, ami számomra elfogadhatatlan és az eredmény az elmúlt 31 év.

rapika11 2012.08.15. 22:11:28

@beme1: Azt hiszem a szakmai munkával sokkal nagyobb baj van mint a megfelelő anyagiakkal, ugyanis vettek már magyar hazánkban is 10millio forintért olyan ponit ami passzban járt. Ezt a lovat úgymond szakember vetette meg a jómódú szülőkkel. Vagy mást is lehet említeni , már kész nagydíjas lovat vettek sok százezer euroért és kérdem én hol az eredmény. Tehát le lehet vonni a konzekvenciát ma Magyarországon egy-két kivételtől eltekintve nem megfelelő munka folyik díjlovas lovardáinkban

kandare 2012.08.16. 13:36:05

@patkószeg: A statisztikák szép dolgok, csak sajnos nem vesznek (mert ez nem is lehetséges) minden tényezőt figyelembe. A Bundeschampionat ill. a Fiatal Lovak Világbajnoksága olyan versenyek ahol a már előzetes válogatáson átment kiemelkedő képességű lovak indulnak. Magán a versenyen az eredményesség (helyezés) több mindentől függ. Pl. napi forma, mennyire zavarja meg a fiatal lovat a szokatlan környezet (hiszen ezeken a versenyeken jóval nagyobb a "felhajtás" mint egy átlagos versenyen, ahol pár néző lézeng esetleg)...stb. Így tehát helytelennek gondolom, csak a győztesek alapján statisztikát készíteni. Egy ló további sorsa valóban sokszor dől itt el. Pl:
-Sokan arra használják ezeket a versenyeket, hogy egy fiatal fedezőmént népszerűsítsenek. Ha nagy a kereslet a ménre, sokszor nem is versenyeztetik tovább, csak ménbemutatókon prezentálják.
-ha a ló közvetlenül a verseny után, vagy egy későbbi aukción nagy összegért kerül eladásra (hiszen sok tulajdonos e célból viszi oda), az nem feltétlenül jelenti azt, hogy értő kezekbe kerül.
Mégis egy pár példa olyan lovakra, amelyek eredményesen szerepeltek a korosztályukban a BCh-on és/vagy a Fiatal Lovak VB-án:
Salinero (15. lett, úgy, hogy csak fél éve volt a lovasánál), Wahajama, Bellissimo, Totilas, Dablino, Desperados, Damon Hill

kandare 2012.08.16. 13:41:09

@rapika11: Nem 15 indulóból lett 10-dik, hanem a 15 fináléba jutott lóból lett 10-dik!!! Egy világbajnokságon!

kandare 2012.08.16. 13:53:30

@patkószeg: Én nem tudom, ki mit lát az eredményhirdetésen, de én egy fiatal lovat, amelyik stressz szituációba kerül egy számára idegen, zajos, lobogó zászlókkal teli környezetben. Viselkedését csak akkor lehet a kiképzés számlájára írni, ha rendőr lónak lett eddig képezve... Aki már látott élőben BCH-ot ill. Fiatal Lovak VB-jét, az tudja, hogy milyen (fiatal lovak számára különösen) nehéz környezetben kell teljesíteni.

rapika11 2012.08.16. 22:50:35

@kandare: Én nem is azt írtam, hogy 15 indulóból lett 10. hanem azt, hogy 15 ló és lovas bírálata közül 10-nek lenninem olyan nagy dicsőség.

rapika11 2012.08.22. 23:01:58

Közeleg az magyar bajnokság és ha a színvonal olyan lesz mint a tavalyi és miért lenne más akkor erre azt kell mondanom, hogy a lassú visszafejlődés folytatódik. Tehát ennek fényében az a 10. hely nagyon nagyszerű eredmény, de csak ennek fényében, mert a hivatalos álláspont szerint egyre kiválóbb lovaglásokat láthatunk valamint töretlen a fejlődés. A tavaly OB-n senki nem volt nagydíjban aki Ács Robit megtudta volna szorítani. Csak hát sajnos azt kell mondjam Ő nem a magyar díjlovaglás terméke sokkal inkább a németeké, ugyanis hosszú évek óta Németországban él és dolgozik. Ha jók az értesüléseim akkor idén is előre a nyakába akasztható az aranyérem. ennyit a nagydíj szintű lovasokról ma Magyarországon. Azután beszélhetünk még a bíró kérdésről is. Hosszú évek óta nem lehet új bírókról hallani. Nemcsak, hogy nem hallani róluk nincsenek is. Ez megint a szakbizottság áldásos munkájának a mutatója.Folytathatnám tovább is, de azt hiszem ez mind felesleges mert ha meg is hallaná valaki akkor sem változna semmi az égvilágon.

beme1 2012.08.22. 23:04:35

szerintem meg a tényleg fiatalokra kéne odafigyelni. Akik 12-17 évesek. Ülnek szép vagy kevésbé szép lovakon, de lelkesek, odaadóak. Velük kéne foglalkozni. Mi lesz pl. Zengő Rékával?? Lesz új lova? Mert a pónit már rendesen kinőtte. Vagy Jenei Péter? Ő mondjuk jobb helyzetben van most. Kristóf Réka? Ő is kapott új lovat. DE: Kökényessy Zsófia?? Czigány Vivien? Bodnár Robin Kadosa? Hallottatok valaha róluk? Pedig ott vannak.

beme1 2012.08.22. 23:35:15

a fentebb említett lovasok tényleg 12-17 év közöttiek. Nézzétek meg a múlt heti Tattersal-os eredménylistát. Ők a magyar díjlovaglás reménységei. Akár tetszik, akár nem.

rapika11 2012.08.23. 11:57:57

@beme1: Amit leírsz az reményre ad okot. Én abban látom a bajok okát, hogy akik őket tanítják és elbírálják egyáltalán azok lehetnek az oktatók és bírák. Persze itt is tiszteletem a legvégsőkig a ritka kivételeknek. Korábban írtam, hogy megvetették a passzban járó pónit sok millióért, de írhattam volna az utólag már leadott bírálati lapot módosító és azt már rendesen "kidekoráló" nemzetközi bírónkat. De ha megnézed mikor volt utoljára jelen akár csak nézőként dr. Mándi Barnabás ezidáig egyetlen O bírónk, vagy mikor tartott Ő bírótovábbképzést. Helyette drága pénzen hívunk nemzetközi bírókat bírálni és oktatni. Erről kellene számot adnia a szakbizottságnak nem néhány még nem is olyan nagyon kiugró eredménynek óriási reklámot csinálni, elfedve ezzel a valóságot.
süti beállítások módosítása