Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kengyelhossz (2/5): Már az ókori görögök is...

2012. szeptember 18. 08:26 - patkószeg

A komoly értekezések mindig a „már az ókori görögök is” felütéssel kezdődnek. Ez az, ami ebben az esetben nem helytálló. A kengyel népvándorlás korabeli haditechnikai újítás. Sem az ókori görög, sem az ókori rómaiak nem ismerték. (Mókás ókori kosztümös filmet nézni, ahol kengyelt használnak!) A kengyel használata könnyebbé teszi a lovaglást, hosszabb távon növeli a lovas átlagsebességét, biztosabbá teszi a lovas pozícióját a ló hátán, minden tevékenységhez, így a küzdelemhez is nagyobb mozgásteret biztosít, lehetőséget ad a „könnyítésre”, a ló hátának „pihentetőbb használatára”.

Még komoly lovasemberek is azt állítják, hogy kengyel nélkül ugyan úgy kell tudni lovagolni, mint kengyellel. Ez részben igaz: ugyan úgy kell tudni lovagolni – rövid ideig. Hosszabb távon, hosszabb idő alatt a comb belső izmai elfáradnak, elmerevednek, bármilyen képzett, bármilyen erős legyen is a lovas! A kengyel nélküli lovaglást erőltetni nem lehet, az csak a lovas merevségéhez vezet. Mereven pedig helyes lovassegítségeket adni nem lehet. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a lovasnak ne kellene kengyel nélküli gyakorlatokat is végeznie, de csak óvatosan és módjával. A kengyelnek nagyon fontos szerepe van a lovaglás során, amit oktalanság lebecsülni, semmibe venni.

A cikk harmadik részét ide kattintva, első részét ide kattintva találod!

1 komment
Címkék: kengyelhossz

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr254785023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

realcowboy · www.pknranch.hu 2012.09.18. 08:45:30

szabaidős lovasokkal gyakran volt vitám a "szőrénezés" terén. nagyon szerettem régebben patracban ülni. nyugodtan vittem terepeket, bárhol átkeltem, nagyon kellemes laza érzést adott. de általában nem hitte el senki, hogy szőrén, csak "utazni" lehet, klasszikusan lovagolni nem! egy rendesen képzett lovat összezavar az, hogy nem lehet határozott, félre nem érthető segítségeket adni mindig. és ennek a fordítottja is igaz. nem tudok úgy belenyúlni a hátsó nyeregtáskámba anélkül, hogy a lovam, az ellenkező oldalra ne lépjen oldalra. ha mondjuk be akarok nyúlni a jobb oldaliba, akkor azt nem tudom megtenni másképpen, mint, hogy a jobb ülőcsontomra kerülök,aminek egyenes következménye ugye a balra kilépés. persze lezárhatnám a bal lábammal, míg a kicsatolom a táskát stb., de látom a ló fülein, hogy zavarban van,nem érti a dolgot. így lehetne a rosszat is megtanítani, ezért inkább amig pakolok, oldalra léptetek, majd vissza, s akkor rendben vannak a dolog. :)
süti beállítások módosítása