Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kengyelhossz (5/5): A helyes csatolás

2012. október 08. 08:35 - patkószeg

Milyen hosszú akkor a helyes kengyelhossz?

Bár egyszerű a válasz, mégis azt kell először megjegyezni, hogy az sok mindentől függ. A közel egyforma magasságú lovasoknak is, testfelépítésüktől függően akár jelentős különbségek mutatkozhatnak a helyes beállítás megválasztásánál.

Hibás az a megközelítés, amelyik az alkar hosszához méregeti felszállás előtt a kengyel hosszát. A szokás a katonák egységes nyergeinek használatakor alakult ki, de akkor is csak nagyon hozzávetőleges útmutatást adott a helyes kengyelhossz beállításához, a mai világban pedig, amikor ezer és ezer fajta nyereggel találkozik a lovas, az alkarhoz való méricskélést el lehet felejteni.

A kengyelhossz beállítása nem esztétikai kérdés! Volt már olyan lovasom, persze hölgy volt, aki azért akart minden áron két-három lukkal hosszabb kengyelt csatolni, mert akkor hosszabbnak tűnik a lába! A díjlovasok nagy része (talán exhibicionizmustól hajtva) a hosszabb kengyelhez (gondolatban) jobb ülést párosít és nem csak fölöslegesen, de hibásan is túlságosan hosszú kengyelt csatol!  Általános elvként tudom megfogalmazni, hogy bármennyire is feszülnek az izmok, határesetben, kevés kivételtől eltekintve a rövidebb kengyelcsatolás a jobb!

A helyes kengyelhossz minden nyeregnél más és más. Díjugrató nyeregben nem lehet "idomítókengyelt" csatolni. Díjugrató nyeregben rövid kengyellel lehet csak helyesen lovagolni, ugyan úgy, ahogyan a síugró cipő alapvetően síugrásra való, lehet próbálkozni benne a sífutással de az csak korlátozott mértékben fog sikerülni. Ha a díjugrató nyeregben a lovas idomítókengyelt csatol, a térde óhatatlanul lekerül a térdtámaszról, azonnal elveszti ülésének szilárdságát!

A válaszadás során ráadásul világossá kell tenni, hogy a kengyelhossz helyes beállítása nem egy életre szól! Az akár napról-napra változhat, sőt akár még egy lovagláson belül is elképzelhető, hogy változik a helyes beállítás!

Van olyan nap, amikor a lovas kissé merevebben kezd, combjának belső izmai nem olyan lazák, mint akár az előző napon a lovaglás befejezésekor. A kengyelhosszon ebben az esetben azonnal rövidíteni kell, nem szabad ragaszkodni semmilyen formához, hiszen a lovas elvesztheti ülése függetlenségét. De az ellenkezője is megtörténhet, a munkanap előrehaladtával, az izmok nyúlásával felmerülhet a kengyelhossz növelésének szükségessége. A napi munka során nem „szégyen” a kengyel rövidítése, vagy hosszabbítása, a helyes beállítást folyamatosan ellenőrizni kell!

Meglepő, de változhat a beállítás a lovas ruházatának változtatásával. Nem mindegy, hogy a lovas lovaglócipő – reitpantalló, lovaglócipő – hopiletben, vagy lovaglócsizmában ül lovára, még akár egy cipőváltás is maga után vonhatja a kengyelhossz változtatását!

A helyes kengyelhossz természetesen függ a ló képzettségétől. Minél képzetlenebb a ló, annál rövidebb kengyelt kell csatolni az ülés helyes pozíciójának felvételéhez. Szintén rövidebb kengyel ajánlatos akkor, ha a lovas erősebb segítségeket kíván adni és hosszabbítani lehet a kengyelt, ha segítségek helyett elegendőek a kívülről szinte láthatatlan jelek adása.

Az átlagos sebesség változtatása szintén a kengyelhossz változtatásának szükségességét vonja maga után. Nagyobb iramnál rövidíteni, alacsonyabb iramnál engedni kell a kengyelhosszon.

A kengyelhossz függ a ló alakjától, ezért ha a lovas másik lóra teszi át nyergét, azon másfajta kengyelhossz lehet kívánatos: a szélesebb lovak hosszabb kengyelt igényelnek, a szerényebb körméretű lovak rövidebbet.

Milyen tehát a helyes kengyelhossz? A válasz egyszerű: olyan, amelyik biztosítja a lovas független ülését!

A cikk első részét ide kattintva találod!

Szólj hozzá!
Címkék: kengyelhossz

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr384826015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása