Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Bad Füssing-i levelek 1.

2013. január 13. 21:55 - patkószeg

indulás120113.jpgHát elindultam. Reggel felraktam Zitát a lószállítóra és kigördültünk a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovarda kapuján. Hogy miért utazunk külföldre? Részben azért, hogy a száz évvel ezelőtt már sikerrel alkalmazott módszert megismételjem. A bejegyzés címe is – utalva a pineroloi és Tor di Quintó-i levelekre – tisztelgés kíván lenni a XX. század legkiválóbb lovasai előtt.

Akkor, a húszas, harmincas években, a klasszikus műveltségű magyar lovasok modern irányzatokkal ismerkedtek külföldön, hogy a korszellemhez igazodva megújítsák a magyar lovaskultúrát. Az eredmény közismert: a második világháborút követő évtizedekben a legsikeresebb országok lovas csapatai magyar módszerrel, magyar szakemberekkel érték el legnagyobb sikereiket. Idehaza viszont hanyatlásnak indult a lovaskultúra, ami odáig jutott a hetvenes és nyolcvanas évekre, hogy az akkor felnövekvő generáció tagjai (akiktől én is tanulhattam) már nem tudták megtanulni az elődök kultúráját sem a lókiképzés elméleti részét, sem gyakorlatát. Ez sajnos így van akkor is, ha személy szerint tisztelem őket és nagyon sokat köszönhetek nekik. Ezért utam annyiban más, hogy azért keresem fel a klasszikus lókiképzés egyik legelismertebb iskoláját, hogy megtaláljam azokat a hagyományokat, amiket a száz évvel ezelőtti elődeink még természetes módon tudhattak sajátjukénak. Magaskultúrába, ám magyar lovasként, számomra idegen kultúrába kívánok megmerítkezni, hogy megtaláljam saját örökségünket.

Hát nem furcsa, hogy külföldön keresem gyökereinket?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr815016613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása