Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A boldog atléta és a táncművész

2013. március 26. 07:42 - patkószeg

Hanthy.jpgA boldog atléta (happy athlete) a nemzetközi lovasszövetség egyik legtalálóbb kifejezése a modern lókiképzés kapcsán. Számomra a kirobbanó erőt és azt a képességet jelképezi, ami nem ismer akadályokat maga előtt. A kifejezés telitalálat, ami egy bizonyos szemléletet tükröz, tömören fejezi ki azokat az elvárásokat, amiket a modern szemlélet fogalmaz meg a lókiképzés céljaként.

Az én szívem azonban mást sugall. Nem csak azért, mert például a díjlovas versenyeken boldog atlétával szinte nem lehet találkozni, csak nyilvánvaló erőszakkal és izzadságszaggal, hanem azért is, mert a tökéletesen képzett ló számomra nem a hihetetlen teljesítményt, hanem az egyszerűséget, a természetességet, de ezzel együtt a könnyedséget és a délcegséget jelenti. Bár a fiatal lóban az én szemem is a hatalmas mozgást, a jövő lehetőségét látja szépnek, ezzel szemben a képzett lóban már a kidolgozott, szinte művészi mozgást, a hajlékonyságot, a táncos lépteket. Ha az idősebb lóban is a hatalmas mozgás uralja az összképet, az számomra bárdolatlanságot, nyersességet jelent. A táncolás az más. Az a képzésnek, a tanulásnak a végeredménye!

A megközelítések közötti különbséget legjobban a lovasképeken lehet érzékelni! Míg száz évvel ezelőtt, vagy akár még régebben a legjobb lovasokat rövid jármódokban (piaffe, passage, terre-a-terre) ábrázolták, addig korunk legünnepeltebb lókiképzőit (a díjlovasokat) leginkább nyújtott ügetésben fotózzák. Mindezt annak ellenére teszik, hogy a legmagasabb díjlovas feladatok (piaffe, passage, ugrásváltás minden vágtaugrásra) rövid iramú feladatok. A különbség a lókiképzéshez kapcsolódó szemlélet elmozdulását jelzi.

A modern kor hihetetlen teljesítményei ellenére a „szépérzékem” valahol ott belül inkább a régieknek ad igazat!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr245171961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.03.26. 09:19:30

Az ember természetéből adódóan mindig hajlamos az elfogultságra, és hajlamos a neki kedveset rózsaszín szemüvegen át nézni ( mint ahogyan azt a mellékelt fotó is mutatja). Úgy gondolom azonban, hogy sokkal hasznosabb megpróbálni objektívnek maradni. A valóság az, hogy csak két féle lovaglás létezik: jó és rossz és mindegy, hogy a lovaglás melyik ágazatáról beszélünk. Legyen az díj-, akadémiai, ugró-, military, westernlovaglás mindig találhatunk jó példákat, de még a legjobb lovasoknál is lehet rossz pillanatot elkapni. Brutális, durva, érzéketlen, egoista lovasok pedig mindig is léteztek, és sajnos valószínűleg ez a jövőben sem lesz másként.

Sztrogg 2013.03.26. 11:55:02

Hmmm. Lehetséges. Azonban én más okfejtést hiszek, immár kb 40 éve. Szerintem "régen" a lovasfotósok értettek hozzá. Később pedig, esetleg laikusok lévén de laikusok által mindenképp befolyásolván a hozzá nem értők számára egyetlen látványos állóképi pillanatra tréningezték magukat. Erre azért egy évszázadnyi fényképet hozhatok bizonyítéknak, melyeken az ügetés és vágta mozdulatok régen sosem voltak megkérdőjelezhetőek, míg később igen.

reiner 2013.03.27. 14:10:32

Ezen a képen és nagyon sok régebbi képen is látható, hogy sok ló torokéle kitolódik. A jól lovagolt ló sörényéle erősödik izmosodik, a torokél izmai eltűnnek.Mondja a szakirodalom. Érdekelne egy gondolkodó lovas véleménye. Különben gratulálok a bloghoz, gondolatébresztő, vitaindító-pozitív értelemben-.

kandare 2013.04.22. 10:04:36

@reiner: A lovaglàs történelme során idôszakosan változott az ideàl. Volt olyan idôszak amikor alapvetô elvárás volt, hogy a ló "minden áron" (a háttevékenység kárára is) vonal elôtt legyen. Ez az egyik oka, hogy sok régi képen a lovak ugyan vonal elôtt vannak, de beejtett háttal és elôre tolt torokéllel láthatóak. A másik ok a tenyésztés szelekciója, hiszen a mai sportlovak nagy átlagának elônyösebb tarkó, torok tájéka, nyak illesztése is befolyásolja a képet.
süti beállítások módosítása