Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

„Én még a régi szellemben nevelkedtem…”

2013. április 05. 09:03 - patkószeg

Járosi Tünde hozzászólása a Zabla és Kengyel blog Teljesítményt, most és mindenáron! című bejegyzéshez:
Köszönöm ezt az írásodat is!

Én meg régi szellemben nevelkedtem, amikor a lovaglás nem a segédeszközök használatára fókuszált, hanem a lovaglótechnika helyes elsajátítására, a tiszteletre, a munkával szembeni maximális alázatra. Nagyon-nagyon hiányolom a mai lovas életből, hogy a lovasok többsége szinte semmit nem tud a lóról. Sem anatómiailag, sem etológiailag. Így nem érti es nem is értheti meg, hogy miért olyan könnyű egy lovat leamortizálni, ahelyett, hogy helyes, türelmes képzéssel, "működésének" megismerésével könnyebben, gyorsabban, hatékonyabban dolgozhatnának. Sokan ezeket a dolgokat valamiféle bűnös dolognak tekintik, pedig ha működött 150-200 evvel ezelőtt, miért ne működne most is?

Szerencsére Németországban vagy az USA-ban - ha van rá anyagi kerete az embernek - nagyon sokfele tanfolyamon tanulhat az ember a LÓRÓL. És akkor még a lovaglástechnikáról nem is beszéltünk. De megismerni, megérteni az állatot, aki - számomra legalábbis - nem sportszer, hanem társ, az ma nem divat.

Ezért örülök az efféle hiánypótló, szemfelnyitó írásoknak, amikor nem csak én potyorgom a gondolataimat, hanem olyas valaki, akinek a szakmában neve van!

Én a klasszikus képzés híve vagyok, a türelmes kitartó munkáé. Ha nem egy hónap alatt megy valami csak három hónap alatt, akkor sincs baj. A baj legtöbbször a szemlélettel van. A fiataloknak, az utánpótlásnak meg honnan is lenne megfelelő szemlelete, ha manapság mar az edzőknek sincs? (És itt jönne egy hosszas fejtegetés a mai lovasképzésről, ill. annak hiányosságairól - de nem jön!)

Köszönöm, hogy ezekről írsz, mert ezek kellenek!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr45196687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Némethné Makkos 2013.04.05. 14:35:46

Olvastam Járosi Tünde hozzászólását:Én még a régi szellemben....."Teljesitményt most és mindenáron c.irásodhoz.teljesen egyetértek a leirtakkal.És itt megint Édesapámat kell idéznem/LOvasélet:Nemzedékek tanitója/
"A lovaglást komolyan kell venni.Csak megfelelő lovastudással rendelkező embereknek szabadna oktatani.A legnagyobb bajt ott látom,hogy nem bánnak rendesen az ifjúsággal.Valahogy jobban meg kellene szerettetni velük a lovat,hogy ez a fiatalság már nem olyan ,mint az én időmben,valahogy nincs bennük szeretet.Akkor,ha egy gyerek nem tudott lóra ülni sirva fakadt,a maiaknak nem számit/vannak persze kivételek/
A sportban meg ma a pénzen múlik minden.Ha nincs pénz,nincs se ló,se edző,se jó lovas.Az volna az ideális,ha az,aki a lovasokkal bánik,meg tudna abból tisztességesen élni,nem kellene ezer más dologgal foglalkozni.Most odajutottunk,hogy nem találni lovast,ha meg is fizetnék.Mert ugye csak olyan lovast lehet megfizetni,aki tud is valamit.A mai lovasok viszont nincsenek megtanitva lovagolni.Meg aztán már nincs is kitől.Ez a baj!A lovasok oldaláról meg a következetes napi munka hiányzik.A lovat mindennap le kell lovagolni,szorgalmasan,fegyelmezetten,hogy ezzel képezze a lovas magát is és a lovat is.Ehhez amolyan megszállottság kell.Talán ez hiányzik a mai lovasokból.
Szomorúan látom azt is,hogy ma már nincs meg az a sportemberi kollegialitás sem a versenyeken,ami a mi időnkben természetes volt.Mi elismertük,ha valaki jobb volt nálunk.Majd a legközelebbi versenyen legyőztük.A kicsinyes torzsalkodások,pedig nem mutatnak példát a fiataloknak!"/2003.Makkos Vilmos 1923-2012./
És milyen igaza volt.Üdv.dr.Makkos Kati
süti beállítások módosítása