Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Higgy magadban, higgy a lovadban!

2013. május 24. 20:32 - patkószeg

Bakucz 1982 nagydíj kicsi.jpgIgen, igen, igen! Vitathatatlan, hogy ha egy technikailag nehéz, nagyméretű, esetleg összetett akadályt, vagy akadályok sorát kell megugrani, ahhoz nélkülözhetetlenek bizonyos adottságok ló és lovas részéről! De vajon vannak-e korlátai a „síkmunkának”? Kell-e különleges képesség ahhoz, hogy piaffe-ozzon a ló? Kell-e különleges képesség a passage-hoz? Kell-e különleges képesség a sorozatos ugrásváltás végrehajtásához?

Az én válaszom az, hogy NEM, NEM, NEM!

Mindezekre az „átlagos lovak” is képesek. És hozzátehetem: ezeknek a feladatoknak a tanítása, végrehajtása ugyan olyan öröm „átlagos lovon”, mint a különleges képességekkel rendelkezőeken! A ló alapadottságai nem lehetnek indokok arra, hogy csak eddig, vagy addig jut el kiképzése! Az egészséges lónak, képzett és kitartó lovassal nincsenek korlátai.

Én még jól emlékszem a nyolcvanas évek díjlovaira a Budapesti Lovas Klubban: Bordal, Csongor, Bakutz, Bahama, Attila, Lódító, Gangesz…Különleges adottsága egyiknek sem volt, mégis mindegyik, akár fiatal (tanuló) lovassal is, úgy munkában, mint versenyen végrehajtotta a díjlovaglás legmagasabb feladatait! (A fényképen Bakutzot lovagolom, 1983-ban, Debrecenben, nagydíj feladatban!)

Álmodj nagyot, képezd magad, utána nem kell más csak higgy magadban, higgy a lovadban!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr65316705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása