Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Piaffe, vagy passage?

2013. május 30. 17:50 - patkószeg

IMG_3017kicsi.jpg

Megelőzheti-e a passage tanítása a piaffe tanítását, ha a ló inkább mutat hajlandóságot a passage, mint a piaffe végrehajtására? A kérdésre nem egyszerű a válaszadás. A helyes válasz az, hogy az egyik lónál igen, a másiknál nem.

Általában azonban arra az álláspontra kell helyezkedni, hogy nem előzheti meg, és ez az ültetettség kérdésével függ össze. Míg ugyanis a passage végrehajtásánál a végletekig fokozott összeszedettség a végletes hordozóerővel, addig a piaffe végrehajtásánál a végletes ültetettséggel kapcsolódik össze. Ha a passage tanítása megelőzi a piaffe tanítását (a ló magától, vagy a lovas segítségeire az összeszedett ügetésnél erőteljesebb lebegéssel végrehajtott ügetést ajánl fel és ezt a lovas elfogadja, vagy, ami a legrosszabb, a lovas úgymond lebegteti lovát a tetszetősebb mozgás érdekében), akkor az ültetettség tanítása során komoly gondokkal találhatja szembe magát a kiképző: az ültetettség helyett a ló a zabla ellen fog küzdeni.

A helyes piaffe végrehajtásánál a zablával való kapcsolat akár meg is szűnhet, a lovasnak nem szabad, hogy gondja legyen a ló túlzott előre törekvésével. A passage elsajátítása után azonban mindezt nehéz megértetni a lóval.

Szólj hozzá!
Címkék: passage piaffe

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr225336293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása