Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Összeszedettség

2013. június 20. 07:03 - patkószeg

Hogy pontosan mi az összeszedettség, annak kétfajta megközelítése lehetséges. Az egyik (napjaink divatos álláspontja) az, amit gyakran és viccesen összecsomagolásnak szoktak említeni. A vicceskedés egyébként pontosan leírja azt, hogy a kifejezés használója mit gondol az összeszedésről: a ló szűk keretbe történő belepréselését. Ez a megközelítés szerintem tévedés.

Én a másik megközelítést jobban szeretem. Az összeszedettség számomra nem szűk keretet, hanem rövidséget (szó szerint rövid lépéseket, vagy ugrásokat) és megfeszített figyelmet (a lovas elvárásaira irányuló koncetrációt) jelent, aminek a végeredménye az együttműködödési hajladóság végletekig való fokozódása. Ez az, ami miatt a díjlovas kis helyen meg tud fordulni (például perdülés), ez az, ami miatt az ugrólovas egészen kis szélességű akadályt is meg tud ugratni (lásd egy szék, vagy egy földbeszúrt kard megugratása), ez az, ami miatt a military lovas, egyébként ilyesztő akadályon is át tud lovagolni, de ez az, ami miatt a rendőrló akár nagy tömegben is végre tudja hajtani feladatait.

Az összeszedettség nem forma, hanem tartalom. Természetesen bizonyos formája is van, de ez az előző eredménye. Aki csupán a formát célozza a lókiképzés során, az a tartalmat sohasem fogja magáénak tudni!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr405370069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.06.21. 09:54:35

A lépések és ugrások rövidülése sokkal inkább következménye mint célja az összeszedésnek. Az összeszedettség a súlypont hátra felé történô eltólódását jelenti. Ez által a ló hátul "kisebbé" elöl "nagyobbá válik" aminek következtében a lépések ill. ugrások rövidebbek de ugyanakkor emelkedettebbek is lesznek. Az összecsomagolás kifejezés azonnal nem olyan vicces, ha inkább "húzom-szúrom metódusnak" nevezzük. Problematikája többek között, hogy ez által a ló "elölrôl rövidül", amely lehetetlenné teszi a konchajlítást, feszes hátat eredményez és a súlypont nem hátra hanem elôre tolódik el, tehát a ló az elejére esik.
süti beállítások módosítása