Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A hétvégi nyílt nap megnyitója

2013. augusztus 06. 09:15 - patkószeg

hétvége.jpgAz alábbiakban a hétvégi nyílt napon elhangzott megnyitó összefoglalóját olvashatjátok:

Kedves Barátaim!

Meleg szeretettel köszöntelek Titeket! Nagyon örülök, hogy eljöttetek és megtisztelve érzem magam. Megtisztelve, mert jelenlétetekkel nyitottságotokat fejezitek ki arra, hogy velem, velünk együtt tanuljatok, gondolkodjatok a lókiképzésről, nemzeti lovaskultúránkról.

Néhány héttel ezelőtt három napra meghívtam lovardámba, a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardába a Fiatal Szabadidomítók Közösségét (FSZK), hogy dolgozzunk együtt és a lovak munkája közben beszélgessünk tapasztalatainkról. Vizsgáljuk meg, miben egyezik az, miben különbözik – hogyan tudnánk saját lovainkkal tovább lépni. Azért a FSZK-t hívtam meg, mert szememben ők képviselik napjaink magyar lovaskultúrájának legprogresszívebb részét. Szeretnék ezért a magam részéről minden támogatást megadni számukra: a hétvégi együttlét ennek a keretében zajlik. A mai nyílt napon közös munkánkba kívánunk betekintést adni az érdeklődők számára úgy, hogy tiszteletbeli vendégként meghívtam lovasbarátomat, Lezsák Leventét, hogy munkájával ő is emelje a mai nap szakmai színvonalát. Leventével folyamatos a szakmai kapcsolatom, amit tőle láttam és tanultam, az felbecsülhetetlen értéket jelent számomra.

Az együttlét során leginkább az átengedőségről, az elengedettségről és az összeszedettségről beszéltünk.

Alapvető megállapításunk volt, hogy a szabadidomítás a klasszikus lókiképzés része. A klasszikus lókiképzés nem csak nyeregből, hanem a kézen történő munkára is igen nagy hangsúlyt fektet. A kézen történő munkát lehet futószáron, vezetőszáron, rendes száron, hosszú száron és szabadon végezni. A célok azonosak, a különbségek csak árnyalatnyiak. Durva megközelítéssel azt lehet állítani, hogy futószáron legkönnyebb az erőnléti munka elvégzése, a hosszú és rövid száron, valamint vezetőszáron legkönnyebb a hosszhajlítások, a helyes egyensúly és a száronlét tanítása, szabadon pedig a ló és lovas viszonyának kialakítására esik a hangsúly. De az is megjegyzendő, hogy a födi munka minden formájában a lókiképzés összes célja elérhető!

Az átengedőség a ló végletes engedelmessége lovasa segítségeinek végrehajtására. Feltétele a ló együttműködési készsége és képessége. Ez utóbbi fizikai képességet jelent: a kellő elengedettséget, egyensúlyt és egyenességet.

Az elengedettség a lélek és az izmok állapotát jelentik. A két „rész” egymással kapcsolatban van, egymásra hat. Minél inkább elengedett lelkileg a ló, annál inkább elengedett lesz testileg is és fordítva.

Az összeszedettség a ló kizárólagos, a lovasára fókuszált figyelmét jelenti rövidséggel együttesen. A rövidség az egyes jármódokban a lerövidített lépéseket jelenti. A figyelem és a rövidség végleges meglétekor a ló iskolajármódokat (iskolalépést, piaffe-ot, passage-t, terre a terre-t és redopot) ajánl fel lovasának!

Az együttlétünk három napja során a fenti kérdéskörökben vizsgáljuk lovainkat, végzünk feladatokat, osztjuk meg egymással gondolatainkat. Ebbe kívánunk betekintést biztosítani a mai nyílt napon a megjelent érdeklődők számára. Mindenkinek értékes részvételt kívánok!

(A fenti fényképen balról jobra az FSZK tagjai (Tászler Melinda, Gál Gitta, Zsebe Zsuzsa, Nyárasdi Jana Marianna), Lezsák Levente kisfiával és dr. Gőblyös István látható.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr645447138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása