Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Az az igazság, hogy…

2013. szeptember 17. 08:31 - patkószeg

Az egyenesség kérdése nem egyszerű. Egyenes az a ló, amelyik elülső lábaival a hátulsók előtt jár. A kérdés nem egészen egyszerű, hiszen a hátulsó lábak szélesebben állnak, mint az elülsők, tehát fizikailag lehetetlenség a tökéletesen két patanyomon való mozgás. Az egyenesség kérdését éppen ezért csak a kirívó ferdeség, vagy a több patanyomon való mozgás (vállat be, farat be, oldaljárás) esetén szokás ténylegesen a patanyomvonal megfigyelésével minősíteni. A kérdést általában a lovasérzés alapján minősítjük: például a két oldal különböző erősségű támaszkodásán, vagy a ló két oldalra történő különböző fordíthatóságán. És ebbe a kategóriába esik az ügyesség kérdése! Akármennyire is egyenes formálisan a ló, mozgása közben akármennyire is két patanyomon mozog (mozgás közben nem tér le egyik irányba sem a patanyomvonalról), akkor is gyakran azt lehet tapasztalni, hogy az egyik kézre ügyesebb, mint a másikra.

Hogy miben nyilvánul meg az ügyesség kérdése, amikor az probléma lehet? A legmagasabb feladatoknál, a magasiskolai feladatoknál már a legkisebb tökéletlenség is problémát okozhat! Találkoztam már olyan problémával, hogy redoppban a ló egyik kézen keresztezett. A lábsorrend tökéletes volt, egyik patadobbanásra a két hátulsó, másik patadobbanásra a két elülső láb ért a földre, de míg jobb kézen, helyesen, a jobb elülső láb haladt előrébb, addig a hátulsó lábaknál ez fordíva volt, a bal hátulsó előrébb volt a jobb hátulsónál. A ló keresztezett, a bal hátulsó lábat szívesebben terhelte, mondhatjuk a bal hátulsó lábával ügyesebben tudta az iskolaegyensúly extra terhét kezelni.

De ugyan ez áll az iskolaálljra is. A két oldalra nagymértékben különböző ügyességből az fakadhat, hogy az iskolaállj feladat közben az egyik kézre (az ügyetlenebb kézre) nem tartja meg hajlítottságát a ló, magát enyhén a másik oldalra hajlítja és – bármelyik kézen is dolgozunk – mindig ugyan azt az elülső lábát emeli fel a gyakorlat végrehajtása során, hátulsó lábait vizsgálva, mindig ugyan az a láb lesz kissé előrébb, mindig ugyan arra a lábra esik kissé nagyobb teher.

Érdekes, hogy a kézen történő sok munka meg tudja „fordítani” a ló ügyesebbik oldalát. Azt gondolom, hogy ezért van az évszázados vita, hogy a ló jobb kézen vagy bal kézen ügyesebb. Aki csak nyeregből dolgozik, az azt érezheti, hogy lovát jobb kézen könnyebb lovagolni, míg, aki kézen is dolgozik (és hát valljuk be, kézen sokkal egyszerűbb bal kézen dolgozni, ezért óhatatlan az aszimmetrikus mennyiségű munkavégzés) szóval az ilyen kiképző szembesülhet azzal, hogy a ló ügyesebbé válik a bal kézre, még lovaglás során is egyszerűbbé válhat a munka bal kézen.

Szólj hozzá!
Címkék: egyenesség

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr825519639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása