Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A hagyomány kötelez

2013. november 30. 12:07 - patkószeg

Mindannyiunkat!

Mármint, hogy a hagyomány mindannyiunkat kötelez. A lovaskultúra, ezen belül nemzeti lovaskultúránk művelése kötelezettségekkel jár! Ez persze nem a múltba való merengést jelenti és nem jelenti azt sem, hogy csak sóhajtozzunk, hogy régen bezzeg lovasnemzet voltunk, hogy Európa legjobb katonáit adtuk a honfoglalás, a kalandozások korában, hogy a török-magyar háborúban ezzel a lovaskultúrával mi védtük meg Európát, hogy Hadik András megsarcolta Berlint, hogy a 48-as huszárok, hogy az örkénytábori lovas géniuszok, stb... Szóval a kultúrát nem sóhajtozással, hanem tettekkel kell művelni!

Nem lehet a körülményekre sem hivatkozni, hogy máshol sokkal több pénz van, jobbak a feltételek, jobb a lóanyag. A kifogások keresése nem vezet előre, a kultúrát tettekkel kell művelni!

Tettekkel: az elődök szakmai ismereteinek felkutatásával, kultúrájuk terjesztésével, munkájuk elismerésével, emlékük ápolásával. És kultúrájuk gyakorlati alkalmazásával! A lovaskultúrát kizárólag beszéddel művelni nem lehet. Ez olyan kultúra, amit csak az művel, aki csinálja és megmutatja.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr675668529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halász Péter lovas edző · https://www.facebook.com/tudatoslovas/ 2013.11.30. 19:37:10

A lovaglás és lóval való foglalkozás teljes embert kíván. Nagyon sok elkötelezett ember van, biztos vagyok benne, hogy rengeteget tesznek a lovas kultúráért, és tisztelet érte. A lovat állandóan tanulni kell, és mivel valóban kevés egy emberöltő hogy mindent megismerjük, ne szégyelljünk kérdezni. Javaslatom, hogy ne elszigetelt műhelyekként működjünk. Ismerjük meg egymást, cseréljük ki a tapasztalatainkat. Használjuk ki a mai technikai lehetőségeket és az internetet.

Katalin Némethné Makkos 2013.12.27. 14:40:00

A hagyomány kötelez! "Tettekkel"....írjátok a blogban. Csak igyekezni kell,mert késő lesz/van/ a nagy öregek elmennek sorban,már nem lesz aki megmutatja a fegyelmet,rendet megkövetelő,igényes lovaskultúrát!
Ezeket főleg a méneskari tisztektől/talán az Édesapám volt az utolsó/,és az Örkényi lovagló tanárképzőben végzett edzőktől /most már lehet róluk olvasni/ tanulhatnák meg a fiatal lovasok!

Halász Péter lovas edző · https://www.facebook.com/tudatoslovas/ 2013.12.30. 10:21:58

@Katalin Némethné Makkos: Kedves Katalin! ,ez így van. De élnek még a "nagy öregek" tanítványai. Fel kell kutatni őket, és tanulni tőlük...
süti beállítások módosítása