Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Átengedőség

2014. február 20. 06:39 - patkószeg

Az átengedő ló a lovas bármilyen irányból érkező nyomásának enged. (Milyen szép a kifejezés: átengedő!) A nyomás oldalról érheti a ló csípőjét és vállát, hosszirányban érkezhet előről és hátulról. A csípőre adott nyomás eredménye az eleje körüli fordulat. A vállra adott nyomás eredménye a hátulja körüli fordulat. Ha a lovat előről éri nyomás, akkor hátra, ha hátulról éri nyomás, akkor előre kell, hogy mozduljon.

A különböző nyomásokat kombináltan is lehet alkalmazni. Ha egyoldalról éri a vállat és a csípőt a nyomás, például a hajlítás szerinti belső oldalról, akkor a ló csizmára való engedés szerűen enged. Ha a nyomás a hajlítás szerinti külső oldalról éri a csípőt és a vállat, akkor a ló oldaljárást fog végrehajtani. Ez ügyben a legbonyolultabb jel az, amikor a lovat az átlóvonal végén olaljárásból farat ki feladatba vezeti át a kiképző, ekkor a fordulatban a hajlítás szerinti külső váll és csípőnyomást külső csípő és belső váll nyomás váltja fel, hiszen a vállat a fordulóban az íven kell vezetni.

Ha a nyomás egyszerre érkezik előről és hátulról, az a félfelvétel.

A nyomásra való engedés gyakorlásához nem feltétlenül szükséges, hogy a ló mozogjon, hiszen a lényeg az, hogy a ló a nyomásra ellenállással, ellenyomással reagál, vagy enged. Ezért van az, hogy a lovat álló helyben is tökéletesen ki lehet képezni!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr585823499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2014.02.20. 09:14:36

Az a ló, amelyik a másodlagos segítségek nyomásának enged, és attól ellép az engedelmes.
Az a ló amely a lovas elsôdleges (testsúly) segítségére reagálva a "lovas alá belép" az átengedô.
Ezt remekül szemlélteti például a hátralépés minôsége:
Az engedelmes ló a szár nyomásának engedve ellép hátra. (De nyaka és tarkója lefelé mozdul el.)
Az átengedô ló lovasának ülésére reagálva súlyát hátra veszi, koncát meghajlítja, ezàltal fara "megsüllyed", tarkója és nyaka feligazításban marad, vagy feligazodik.
Àlló helyzetben ugyan rá lehet vezetni a lovat a segítségek megértésére, de tökéletesen kiképezni természetesen nem lehet.
Ez olyan mintha egy zongora mûvész mindig csak azt gyakorolná, hogy az adott billentyûk hol vannak és hogyan kell lenyomni ôket, milyen kéztartás mellett, esetleg skálázna, de egy zongoraversenyt soha sem gyakorolna.
süti beállítások módosítása