Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Az Andrássy szobor avatására

2014. március 06. 06:45 - patkószeg

000813267-7181-330.jpg

A megújuló Kossuth tér visszakapja régi látványosságát, az Andrássy szobrot. A háború óta csak csak a Rákóczi szobor állt a téren. A nagyságos fejedelem az őt megillető iskolajármódban, a támadó lovas harci jármódjában, redoppban látható. Az iskolajármód az ábrázolásokban uralkodók, fejedelmek megkülönböztető jele.

De milyen jármódot mutat at Andrássy szobor? Andrássy lova nyilvánvalóan halad, tehát Zala György 1906-ban felállított szobra valamilyen jármódot ábrázol. Ránézésre "keveset megy előre", a mozdulat ügetéshez nem elegedő, suta. Passage sem lehet, mert ahhoz nem elég emelkedett. Piaffe-nak ügyetlen, az ideális piaffe-ban a ló pozíciója egészen más! Na, de akkor milyen jármódot ábrázol a szobor?

Iskolalépést!

Az iskolalépés lábsorrendje ugyanis megegyezhet az ügetéssel! Az iskolalépésben a lábsorrend az átlós lábak egyidejű lépését közelíti, az iskolalépés ezért lehet négy és kétütemű is. Ha az átlós lábak egyidejűsége kialakul, a jármód kétüteművé válik. Ekkor a mozgást "kimerevítve" a lábsorrend alapján az iskolalépést nem lehet megkülönböztetni az ügetéstől!

Andrássy nem volt fejedelem, ezért formálisan "nem dukál neki" az ikolajármód. De hát magyarország miniszterelnöke volt! Ezért a legegyszerűbb iskolajármód, az a jármód, amit így is és úgy is lehet értelmezni, az kijár neki!

A Kossuth tér mindkét szobra, a Rákóczi és Andrássy szobor is, iskolajármódot ábrázol, ha ott vagytok, ez járjon a fejetetkben!

Az Andrássy szobor mozdulata teljesen megegyezik Moys Elemér 1904-es fényképével, amit A hagyomány kötelez IV. című bejegyzésemben bemutattam és részletesen magyaráztam.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr385844849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása