Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Iskolalovaglás

2014. március 09. 21:23 - patkószeg

xIMG_6525-1_3.jpg

Az iskolalovaglás a XXI. század stílusa. Míg a XX. század a versenyzésé, a teljesítmény hajszolásáé volt, addig a jövő az örömteli lovaglásé.

Ez ügyben, nekünk magyaroknak különleges helyzetünk van. Míg a világ más részein megkülönböztetik a modern (campagne, sportlovas) és klasszikus (iskola, vagy akadémista) stílust, addig nemzeti lovaskultúránk a két stílust évszázadok óta egységesen művelte: képes volt az iskolalovaglást a nagysebességű terepen, akadályokat leküzdeni képes lovaglással ötvözni.

Minderre lófajtáink (a kisbéri félvér, a shagia arab, a gidrán, a furioso, a north star és a nóniusz) tesz különösen alkalmassá minket. Más lovakkal is lehet próbálkozni, de azokkal vagy a nagy sebesség, vagy az iskolalovaglás elemei annyira nehézkesek, hogy azokat lovagolva szinte lehetetlen még elképzelni is a kétfajta lovaglás egyidejű megvalósítását.

Az iskolalovaglás számunkra kötelező, hagyományaink, adottságaink (lovaink, természeti környezetünk) köteleznek, sőt, az iskolalovaglás művelésében akár jobbak is lehetünk bárkinél!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr75851805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása