Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kétütemű lépés, délceglépés, iskolalépés

2014. július 08. 06:47 - patkószeg

lnIMG_6562-1.jpg

Mi a különbség?

Semmi, vagy alig valami! A kétütemű lépés is és a délceglépés is iskolalépés. A különbség csak annyi, hogy a kétütemű lépés kifejezés a lábsorrendváltozást, a délceglépés a egyensúlyváltozást hangsúlyozza. Az iskolalépés mindkettőt kifejezi:

Szorgalmas együttműködésének eredményeként a ló lépésben képes hátulsó lábaival hamarabb, a normális (campagne) lépésben mutatottaknál hamarabb lépni. Hátulsó lábának lépésével az előzőleg lépő átlós, elülső láb lépését közelíti, azzal közel egyszerre lép. A patadobbanások nem négy egyenlő időközben hangzanak, mint a normál (campagne) lépésnél, hanem hosszú és rövid időközök hallatszanak. A lépés ütemének ilyen változása helyes és természetes. Az ütem változását jó farat be, vagy oldaljárás feladat végrehajtása során gyakran meg lehet figyelni, azt a ló önmagától felajánlja. Ez az iskolalépés.

Szélső esetben a tiszta kétütemű járás is kialakulhat. A kétütemű lépés iskolalépés. A kétütemű lépés tulajdonképpen piaffe lépésben. A piaffe és a kétütemű lépés között csupán az a különbség, hogy a kétütemű lépésben a ló teste lépést mutat, míg piaffe-ban ügetést, azaz a ló súlypontja minden piaffe lépés során határozottan megemelkedik. 

De a kétütemű járás nem feltétele az iskolalépésnek. A hátulsó láb hamarabb lépésének, az ütem változása mellett az is az eredménye, hogy megváltozik a ló egyensúlya. Mivel a hátulsó lábak többet tartózkodnak a súlypont alatt azok több súlyt fognak hordani. Ezért az elülső lábak megkönnyülnek, azokat a ló önmagától könnyedébben emeli, ami a lábtövek magasabbra emelésében nyilvánul meg. Ez a délceglépés. A délceglépés iskolalépés. A délceglépés tulajdonképpen passage lépésben, a normál (campagne) lépés felfényesedett, büszke változata.

A fenti képen Zita iskolalépésben jár. Világosan látszik, hogy átlós lábaival majdnem egyszerre lép, azok majnem egyszerre érnek a talajra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr346483765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása