Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Zrínyi Miklós ülése II. (A brida és gineta stílus)

2014. szeptember 29. 08:37 - patkószeg

Tegnapi bejegyzésemhez (Zrínyi Miklós ülése) a következőket fűzném.

A reneszánsz korban egy úriembernek tökéletesen kellett lovagolnia - műveltségét, jellemét mi sem mutatta be jobban, mint lovaglási stílusa, tudása. I. Eduárd, portugál király, híres könyvében, a Tankönyv a jó lovaglásról minden nyeregben ötfajta ülést különböztet meg. Ezek közül a két szélső eset, vagy mondhatnánk a két leginkább egymástól eltérő a brida és a gineta ülés. 

De-La-Noue-La-posture-du-Chevalier-329x500.jpg

A brida ülés a hosszúra állított kengyelével alapvetően a középkori nehézlovasság ülése volt. A hosszú kengyelt kétfajta módon használták. Az egyiknél a lábat előretolták,  ezzel együtt a nyeregben mélyen ültek. A másiknál a teljes súlyt a kengyelre helyezve arra rááltak és nem ültek a nyeregre. Az ilyen stílus alkalmazása esetén a kengyeleket összekötötték, hogy az biztosabb támaszt adjon, ne tudjanak egymástól függetlenül mozogni. Ebben az esetben is a lovas teljesen kinyújtotta a lábait, de maga alatt, hogy támaszt adjon ülésének és felsőtestének. A két stílust nehézlovasok, lándzsa harcban használták. A nyergeknek a durva összecsapások miatt nagyon magas kápáik voltak elöl is és hátul is. Miután a lovagi tornáknak a nehézlovas kopjatörés volt a legfőbb eseménye, ezért ez az ülés Európa-szerte széles körben eltejedt, bár alapvetően nyugat-európai ülésnek lehet tekinteni.

De-Andrade-A-la-gineta-rider-341x500.jpgA brida ülésnek pont az ellentettje a gineta ülés. A gineta ülést a rövid kengyelhossz jellemzi. A rövidebb kengyelhossz célja az, hogy a lovas csizmája is folyamatos kapcsolatban lehessen a lóval: gyors megállásokat, fordulatokat, irányváltásokat tudjon végrehajtani. Alapvetően a könnyűlovasság alkalmazza. Az ülésről I. Eduárd kifejezetten azt írja, hogy az ismeretlen Nyugat-Európában, azt csak délen használják. (Nekünk, magyaroknak, persze erről más az elképzelésünk, a gineta ülés nyilvánvalóan magyaros ülés is.)

Minden esetre, I. Eduárd azt állítja, hogy a tökéletes lovagnak mindenfajta ülést ismernie kell a különböző használati célok miatt.

Na ennyit Zrínyi Miklós üléséről.

(The Works of Chivalry bejegyzése alapján.) 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr666740475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása