Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Iskolaállj a Szent István Bazilikában!

2014. november 24. 07:07 - patkószeg

Screenshot 2014-11-23 21.27.16.png

Születésem óta járok a Bazilikába, de tegnap kitátottam a szám. A szentély hátsó falán, a kupola alatt négy dombormű látszik. A középső kettő szinte mindenhonnan, de a két szélső annyira oldalt helyezkedik el, hogy azok talán csak a szentély bejáratától látszanak. (Annyira elbújnak, hogy az Internetet végigböngésztem és sehol sem találtam fotót az ominózus két domborműről. A fotót a Bazilika 3D-s panoráma bemutatójából kopiztam ki, ezért ilyen rossz a minősége.) A bal oldalin Szent Istvánt lovon ábrázolják és mit tesz Isten? Iskolaállj feladatban!

És pontosan úgy, ahogyan kell. Az ábrázolás olyan precíz, hogy a dombormű alkotója nem egyszer kellett, hogy lássa a feladatot. De talán maga is képes volt végrehajtására. A ló bal hajlításban van, válla jobbra mozdul. Ezért súlyát a jobb elülső lábára terheli, bal elülső lábát felemeli. Mindeközben állóhelyben farat be helyzetbe kerül, súlypontja hátra mozdul. Jobb elülső lába ezért "dől" hátra. A farat be helyzet miatt a bal hátulsó lába áll előrébb, mert a feladatot úgy kell gyakorolni, hogy a hátulsó lábak vagy egymás mellett, vagy úgy helyezkedjenek el, hogy a hajlítás szerinti belső hátulsó láb kissé előrébb legyen. Ha a másik hátulsó láb áll elöl, akkor az iskolaállj során a csípőnél áthajlik a ló a másik oldalra, gerince S alakú lesz és farának külső oldala fog lesüllyedni a belső helyett. A ló az ábrázoláson a feladatra jellemző módon aprót hibázik, külső lábával kicsit hátra lép. Az ábrázolás tökéletes!

Szólj hozzá!
Címkék: iskolaállj

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr506927141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása