Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Munka kézen és futószárazás

2014. december 01. 06:12 - patkószeg

Névtelen.png

Amikor a földről történő munkát választottam a hétvégi nyílt nap témájául (2014. december 7. 15 óra, Kajászó-Szentpéterpuszta Lovarda, részletekről ide kattintva olvashatsz) tulajdonképpen nem is gondoltam, hogy milyen nagy fába vágom a fejszémet és milyen összetett kérdés bemutatása elé állítom vendégeimet, Bóta Andrást és Szirtes Bencét.

A kézen történő munkára sokan csak legyintenek: "Ugyan, minek szaladgálnak a lovak után?" felkiáltással. De ugyan így teszik fel a kérdést a futószárazással kapcsolatban is: "Miért kell a futószárazásból tudományt csinálni, ha arra egy ügyesebb ifi lovas is képes és különben is a ló hátára kell ülni, miért kellene a földön annyit cicerészni?"

Hát nem így van!

A földről történő munkának rendkívül nagy hagyományai vannak nem csak a nemzetközi, de a magyar lovaskultúrában is. Olyannyira, hogy a kézen történő képzéshez sokszor külön helyet biztosítottak a lovasoknak. A magas lovakhoz ugyanis padkára volt szükség! A fenti képen Moys Elemér huszár ezredes padkáról idomít.

De a komoly lókiképző tisztában az azzal is, hogy a futószárazás nem a ló lemozgatására való, megfelelő hozzáértéssel a ló teljes kiképzését végre lehet hajtani futószáron.

A nyílt napon a vonatkozó elméleti kérdéseket és technikákat mutatjuk be: Hogyan lehet már a felülés előtt megtanítani a lovat a lovas segítségeinek (szár, csizma, testsúly) megértésére és elfogadására, hogyan lehet megtanítani a lovat földről a hosszhajlításokra (vállat be, farat be, oldaljárás), hogyan lehet megtanítani a lovat a félfelvétel megértésére, hogyan lehet délceg mozgásúvá nevelni az egyes jármódokban a közepes adottságú lovat, hogyan lehet a legmagasabb feladatokra (piaffe, redopp) kiképezni a lovakat, stb.

Szóval készüljetek!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr866946561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása