Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Milyen hosszú legyen a futószár?

2015. április 10. 12:16 - patkószeg

ximg_4556.jpg

Röviden: olyan hosszú, amilyen hosszú száron befolyás alatt tudja tartani lovát a kiképző. Ezt ugyan úgy kell elképzelni, mint a lovaglást. Ha a lovas azt érzi, hogy adott szárhosszal nincs befolyása a lóra, akkor természetszrűen rövidíti a szármértéket. Így, akár első "ránézésre" egészen rövid futószárazó szármértékek is kialakulhatnak. De ez helyes! Az elsődleges a befolyás, hiszen ennek hiányában nem lehet képezni a lovat, legfejjebb csak lemozgatni.

Sokan azt gondolják, hogy a túlságosan rövid futószár esetleg növeli a ló sérülésveszélyét. Ez nem igaz akkor, ha a lovas kontrollálni tudja a lovat, azaz szabályozni tudja a ló iramát, ha meg tudja határozni a ló jármódját és bármilyen átmenet végrehajtására képes! Sérülésveszély pont akkor van, ha megszűnik a befolyás! Ha a ló rendezetlenül mozog, illetve ha nem a futószár hosszának megfelelő iramban, vagy jármódban halad.

Szólj hozzá!
Címkék: futószárazás

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr207355894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása