Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Magasiskola

2015. július 27. 07:47 - patkószeg

untitled.jpg

Magasiskola, vagy más néven lovasakadémia az a hely, ahol a lovaskultúrát akadémista stílusú lovaglással művelik. Ennek legfontosabb jellemzője az iskolajármódok lovaglása. A katonai szempontok változásával az elmúlt évszázadokban az iskolajármódok lovaglása háttérbe szorult, sok helyen feledésbe merült. Ez alól talán az egyetlen kivétel Magyarország, ahol még az 1950-es években (!) született szakírásokból is kiolvasható az iskolajármodok fontossága és az, hogy az iskolajármódok lovaglása élő gyakorlat, a nemzeti magaskultúra központi gondolata.

A magyar magasiskolának művelésének három feltétele van:

  1. Hozzáértő kiképzők: A lovaskultúrát autodidakta módon nem lehet elsajátítani, azt csak lovas mestertől lehet megtanulni. A lovas mestert is arról lehet megismerni, hogy lovas mestertől tanult.
  2. Megfelelő lovak: Magasiskolát csak saját képzésű lovakkal lehet művelni. Készen vett lovakkal magasiksolát imitálni nevetséges: az mind a résztvevőket, mind a külső szemlélőt tévútra vezeti.
  3. Összefogás: Kultúrát csak közösségben lehet művelni. Pénzzel, különösen könnyen megszerzett "állami" pénzzel sok mindent meg lehet vásárolni, de kultúrát nem lehet teremteni!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr777657450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása