Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Kevés lendület, túl sok tolóerő

2016. február 18. 22:20 - patkószeg

Abban a pillanatban, amikor túl rövid a ló nyaka, akkor a lendület (a hátulsó láb előrelendülése) kicsi. Ezt a pillanatot úgy lehet leírni, hogy az erő nem jut el a zabláig, a ló nyaka nem nyújtható, a ló nem keresi a zablát, a tarkó túlságosan fel és hátraigazodik. Ebben a helyzetben a lendületet kell növelni. A lovat (pontosabban a hátulsó lábat) előrefelé kell lovagolni, hátulról kell nyomást gyakorolni a lóra. A nyomást mindaddig kell fenntartani, ameddig a ló nem nyújtja előre és lefelé (a zabla irányába a nyakát és a tarkóját). Ez az állítás akkor is igaz, ha mindez felvételben történik, azaz a ló a felvevő szár hatására nem mozdítja hátra a súlypontját, hanem csak kitér a zabla hatása elől, azaz a felvétel elakad a ló marjánál. Ha ez törénik akkor (rövidítés ide, rövidítés oda) a felvételben a lendületet kell fokozni, a felvétel során a hátulsó lábat előre kell lovagolni.

Az Egyensúly, Elengedettség, Egyenesség könyv ide kattintva rendelhető.

De ugyanez áll fordítva is. Ha a ló nekidől a zablának, akkor a tolóerő túl nagy, a ló az elejére került. Ezt a helyzetet úgy lehet leírni, hogy a ló túlságosan törekszik előre, iramát a lovas csak folyamatos beavatkozással tudja fennrartani. Ekkor a ló súlypontját hátrafelé kell mozdítani, azaz felvételt kell lovagolni. Ez az állítás még akkor is igaz, ha a ló alacsony iramban halad, hiszen a ló egyensúlyi helyzete nem függ az iramától, a ló alacsony iramban is az elejére kerülhet. Ha tehát a ló nekidől a zablának, akkor (kicsi iram ide, kicsi iram oda) fel kell venni a lovat.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr698396000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halász Péter lovas edző · https://www.facebook.com/tudatoslovas/ 2016.02.19. 06:14:16

Mindkét esetben a ló súlypontjának hátra mozdítása a megoldás. Hogy lehet ezt elérni?
Ha az erő nem jut el a zabláig, akkor a ló nem elengedett. Ha a ló nekidől a zablának, akkor a lovagolhatóság szempontjából nincs helyes egyensúlyban.
Tehát "Vissza a kályhához!" : elengedtetés, helyes egyensúly kialakítása. Viszont helyes egyensúly feltétele az egyenesség. Vagyis "elengedettség, egyenesség, egyensúly". Ez a kiegyensúlyozott ló :)
süti beállítások módosítása