Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Nagy festmény a lovardában

2016. augusztus 19. 11:02 - patkószeg

Bent Branderup lovardájának speciális hangulata van. Nem csak az itt művelt kultúrától, hanem a lovarda festményeitől. A legnagyobbról részletesen mesélt a mester, amit az alábbi videó után részletezek:

A festmény IV. Krisztián király fiát, Krisztián herceget ábrázolja lovaglótanára, lovas mestere, Dehn von Rothenfels előtt.

img_4865.JPG

A herceg akadémista stílusban lovagol. Ezt egyrészről a levade feladat támasztja alá: a levade a ló összeszedettségének csúcsa, az akadémista stílusú lovaglás jelképe. Másrészről szintén az akadémista stílust támasztja alá a szárak laza helyzete. Az akadémista stílus évezredek óta a magasan képzett lovas lovaglási módja. Formálisan az különbözteti meg a campagne lovaglástól, hogy a három alapjármódon túlmenően az egyes jármódok iskolaváltozatait is lovagolja (iskolalépés, piaffe, passage, iskolavágta, redopp, terre a terre, carriere), tartalmilag pedig az, hogy lovát ülésével irányítja. A szárak csak a másodlagos szerepük van, az csak akkor kerül hatásba, ha ülésének segítségét szeretné megerősíteni a lovas. Ez nem jelenti azt, hogy az akadémista lovas ne használná a szárakat, de értelmezhetetlen számára a támaszkodás. Elsőre talán nehéz elfogadni, de a támaszkodás önmagában ellenállást, az együttműködés részleges hiányát, az iskolaegyensúly hiányát jelenti, hiszen erő csak akkor tud a "szárba kerülni", ha a ló legalább részben (a támaszkodás erőssége mértékének megfelelően) előrenyomja magát, azaz kívánatos egyensúlyi helyzetét feladja. Egyensúlyi helyzetben nem lehet erőt kifejteni, különben az egyensúlyi helyzet felborul, az erők párosával lépnek fel - ez a fizika alapvetése.

Az akadémista lovas csak üléssel irányítja lovát, ennek jelképe a lazán lógó, de adott esetben hatásba helyezhető szár. Ezt a meggondolást támaszja alá nemzeti hagyományunk, ami a ló szájával felveendő kapcsolatot akkor tartja optimálisnak, ha a támaszkodás erőssége a szár súlyával egyenlő.

A herceg a katonai elvárásoknak megfelelően csupán feszítőzablával lovagolja lovát. (Szeretném itt megjegyezni, hogy Josipovich Zsigmond a modern díjlovassport kialakítása során nehezményezte, hogy a legmagasabb feladatokban duplazablával lehet bemutatni a lovakat. Álláspontja szerint duplazablát (alátétzablát és feszítőzablát) csak a kiképzés kezdeti szakaszában lehet használni, a helyesen képzett lónál fölösleges a két zabla használata.)

A levade feladatban tökéletesen egymás mellett lévő hátulsó lábak jelzik, hogy a ló kiképzése befejeződött, a levade feladatot a lovas nem hajlítottan egyenes lóval, hanem egyenes egyenes lóval hajtja végre, ellenkező esetben a belső hátulsó láb kissé előrébb lenne.

A herceg lova teljes együttműködést mutatva, minden idegszálával, szemével, füleivel lovasára összpontosít.

img_4866.JPG

Orrhátán világosan látszik a kapicán nyoma. A ló rendkvül együttműködő magatartásának alapját jelentő feltétlen bizalom teljesen ellentétes bárminemű durvasággal. A középkori kiképzőket gyakran azonosítják nyers kiképzési módszerekkel, de ez tévedés. Kizárt, hogy bizalmat, együttműködést durvasággal lehessen kikényszeríteni. A kapicán talán a ló "előéletének" nyoma (a durva előéletet sokan ismerjük napjainkban is), de annak mindenképpen, hogy a festő tárgyszerűen ábrázolta a szeme elé kerülő látványt.

img_4871.JPG

A herceg nem a lova, nem is a festő, hanem mestere felé fordítja figyelmét, szinte azt kérdezve még a tekintetével is, hogy milyen a feladat végrehajtása.

img_4870.JPG

A mester válasza homlokráncolva az, hogy khmmm, khmmm. :)

A mester fiatalabb, képzés alatt álló lovon ül: ő kapicánnal kombinált kantárt használ.

Lova, a fiatal ló, tekintetével és egyik (bal) fülével az idősebb lóra figyel, a másikkal viszont kiképzőjéte, a lovasmesterre.

img_4872.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr3910426216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása