Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

A lépés a jármódok anyja

2016. október 25. 12:59 - patkószeg

tuska_pl_a_szerezbizottsgbl.jpgKözismert Nuno Oliviera mondása: "A lépés a jármódok anyja." Én azonban ezt a technikát Tuska Palitól tanultam. Az kiképzési módszer lényege abban áll, hogy a ló ügyességét kezdetben lassú mozgás közben lehet fejleszteni. Ami nem megy lépésben az ügetésben sem fog, vágtában pedig esélytelen ló és lovas párosa.

De nem csak az ügyességre vonatkozik a mondás. Az engedelmességet is sokszor lépésben lehet "reszelni". Ugyanis ellenállás során a nyomás mértékét - annak fenntartása mellett - sokszor inkább csökkenteni kell, hogy eredményt érjünk el, mert ennek ellenkezője a nyomás fokozása, vagy csupán egyszerű fenntartása is az ellenállást növeli, a "befeszülést" fokozza, mintsem hogy a lovas szándéka szerintti eredményre vezetne.

Kisebb terepakadályok leküzdését Pali kezdetben mindig lépésben kérte, ami lehetőséget ad egészen kicsiny nyomás alkalmazására.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr511836787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása