Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Malacom van!

2018. augusztus 01. 21:56 - patkószeg

37977770_965545480317332_3460150632910946304_n.jpg

Tökéletes ló nincs: az egyik allergiás, a másiknak sánta, a harmadik hányattatott előéletétől szenved, a negyedik labilis idegrendszerű, az ötödik motiválatlan, stb., stb. Nagyon szerencsés lovas az, akinek lova legalább többé-kevésbé mentes azoktól a tulajdonságoktól, amik hátráltatják, vagy megakadályozzák a részletekbe menő lókiképzést. Hálás vagyok a sorsnak/Jóistennek (megfelelő aláhúzandó - én a magam részéről a másodikat jelölöm meg), hogy pont Zitát tudhatom lovamnak.

Zita ma így dolgozott, köszönöm a fotót Balla Ráchelnek.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr4914156613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bugi27 2018.08.02. 10:37:00

Hálásnak lenni sosem baj, ugyanakkor azt gondolom, hogy az egészséges ló legfeljebb kezdetben ajándék, késöbb inkább következmény. Elsösorban a tartás, a takarmányozás, a képzés, a bánásmód következménye, meg talán valamelyest a tenyésztésé is.
Nem sok személyes tapasztalatom van, de azt látom, hogy könnyebb egy lóra rámondani, hogy bunkó, mint megérteni és "kezelni" a viselkedését. Láttam olyan helyet, ahová csak oltásért jár nagy ritkán az állatorvos; de olyat is, ahol az elhanyagolt lóhoz még krónikusan elhúzódó bajára sem hívnak állatorvost, kovácsot. Láttam olyan istállót, ahol a ló már trágyahegyet kupacolt a boxban, felette az összes szalmát és én 10 percet se bírtam ki az ammóniában, amíg ápoltam volna. Láttam olyat is, hogy a lovat kitették a sovány legelöre, és szinte semmi kiegészítést nem kapott, pedig dolgoztatták rendesen. Ráadásul a tulaj meg volt gyözödve arról, hogy a jószágot a számára legjobb módon tartja, természetes módon.
Lehetne folytatni még a sort a ritka etetésekkel, a sok porral, a vacak talajokkal, a boxban tartott lovak ápolatlan patáival, a rossz felszerelésekkel, a béna és érzéketlen lovasokkal és ezek megannyi következményeivel.
Még a viselkedésükröl és a bánásmódról annyit mondanék, hogy személy szerint igyekszem minden lónál tiszta lappal indítani, bármilyen elöélete volt is. Persze megköszönöm az óva intéseket és lehetöleg még körültekintöbb vagyok, de akkor sem bánok úgy vele, mint egy gonosz bünözövel, hiszen azt a viselkedést az a viszony válthatta ki belöle. Mással szemben attól még lehet teljesen más a bizalom és a tisztelet. Csak valószínüleg nem nulláról, hanem minuszról kezdödik.

Szóval Zita állapota részben isteni ajándék, de egyáltalán nem független Töled! Bárcsak minden ló legalább ilyen állapotban volna!
süti beállítások módosítása