Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Ismét vizsgáztak

2018. augusztus 11. 12:54 - patkószeg

30726518_10217476037959727_5205836220604612608_n.jpgWolf Anna a vezetőszáron végzett munka tesztjét, Balla Ráchel a spanyol lépés kézen tesztjét mutatta be sikeresen az elmúlt napokban. Mindkét lovasnak szívből gratulálok. A fotón Wolf Anna látható.

Közösségünk címmel rendelkező tagjainak névsorát ide kattintva lehet megtalálni.

A vizsgázási lehetőség továbbra is mindenki számára elérhető. A vizsgák mérföldköveknek tekinthetők, azok megcélzása, majd sikeres bemutatása egyértelmű visszajelzést ad a lovasnak minőségi ismereiről, annak előrehaladásáról.

Az elméleti vizsga anyagát az Egyensúgy, Elengedettség, Egyenesség című könyvem tartalmazza. A lovas tesztek közül először a vezetőszáron történő munka tesztjét célszerű letenni. A teszt a ló és lovas közötti kommunikáció megfelelő szintjéről ad tanubizonyságot: kapicán és vezetőszár segítségével az összes hosszhajlítást (vállat be, farat be, oldaljárás, perdülés, farat ki) és állóhelyben történő felvételeket kell bemutatni mindkét kézre.

Ezután a futószáras vizsgát lehet tenni. A futószárazás szintén kapicánon (kikötőszárak használata nélkül zajlik), a vizsga során a lovas a vezetőszáron történő munka nagyobb távolságról és magasabb jármódokban történő érvényesülését tudja bizonyítani. A vezetőszáron történő munka és a futószáras munka tesztjét a kézen történő munka tesztje egészítheti ki. Ez kantárban zalik, hosszhajlításokat kell bemutatni lépésben, de a lovasnak itt már képesnek kell lennie a hosszhajlításokat a külső oldalról is végrehajtani. Az elméleti és két/három földi munka tesztje után logikailag a lovas tesztek követik.

A vonatkozó ismereteket bárki el tudja sajátítani, a szaktudás megszerzése különleges adottságokat sem a lovastól, sem a lótól nem igényel. A képzés egyénileg zajlik az ország egész területén, ezzel kapcsolatban nem csak hozzám (Göblyös István, goblyos@gmail.com, T: 06303831375), hanem a Nemzeti Lovasakadémia lovasoktatóihoz is lehet fordulni. (Sárvári Evelin, Szirtes Bence, Szmrecsányi Márton, Zerinváry Szilárd). A vizsgára való felkészítés a lovas saját edzőjével közösen zajlik, ennek megfelelően a vizsga nem csupán a lovas, de edzőjének sikerét és hozzáértését is jelenti.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr4214174421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása