Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Konchajlítás

2018. október 26. 07:16 - patkószeg

2018-09-14_10-42-04_brth_canon_eos_70d_50_1_8_mg_6227.jpg

A konchajlítás a csípő, térd és csánkízület egyidejű meghajlítása. A konchajlítás a végleges átengedőség jele, így végső soron a lókiképzés célja. Miután a térd és a csánk csak egyszerre tud hajlani, ezért a konchalítás során a lovas nem három hanem csak két feladattal áll szemben: 1. a csípő hajlításával, 2. a térd-csánk hajlításával. A csípőízület hajlítását a ló hátulsó lábának súlypont felé lépésével, a hátulsó láb előrelendülésével lehet elérni. Ha az előrelendülő lábra a lovas felvételt ad, az meghajlítja a másik két ízületet. A csípőízület hajlíthatóságának van egy fizikai határa, ezért ha az ízület hajlítottsága a határ közelébe kerül (az összeszedés elér egy bizonyos határig), akkor nem tudja a ló még előrébb lendíteni a lábát és a mozgás (az adott jármód) szép fokozatosan leáll és iskolaállj feladatba, még erősebb hajlítás esetén levade-ba megy át a ló. Ezért a levade az összeszedés csúcspontja, a minőségi lókiképzés jelképe.

De a levade megértéséhez világosan kell érteni a ló biomechanikáját. A konchajlítás hatására a mar megemelkedik. Mivel a mar csak kismértékben tud emelkedni, jóval kisebb mértékben, mint amilyen mértékben a konchajlítás hatására a farbúb lesüllyed, ezért hiába emelkedik meg a mar a farbúbhoz képest, összességében az összeszedés hatására lefelé fog mozdulni, és egyszercsak olyannyira elfogy a hely a váll és a talaj között, hogy elfogy a hely az elülső lábak számára. Ez az oka a láb felvételének. A levade tehát olyan feladat, amikor a mar lefelé mozdul! Ismét hangsúlyozom, hogy a mar a helyes és végletes összeszedés hatására mozdul lefelé. Ha a mar felfelé mozdul az nem levade, haenm pesade. A levade feladattal szemben a pesade feladatot viszonylag rövid idő alatt meg lehet tanítani a lónak (a levade feladat hosszú-hosszú évek munkájával alakítható ki), azonban a pesade veszélye az, hogy a feladatban a ló az összeszedésből "kinyomja magát" és a lovas ezzel az összeszedésből való kibújásra tanítja lovát. A feladat annyira veszélyes, hogy magát a vágtát is tönkre teheti. Ne pesade feladatot tanítsatok lovatoknak, hanem levede-ot! A földről való elemelkedés nem a ló elejének felfelé történő mozdításával történjen, hanem a konc hajlításával! A konchajlítás eredménye a mar lefelé mozdulása.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr6214322845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása