Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Nemzeti Lovasakadémia

2018. november 29. 07:08 - patkószeg

nla_csoportkep_rgb.jpg

Egyedülálló képzés

A hároméves képzést nyújtó Nemzeti Lovasakadémia magas szintű elméleti és gyakorlati lókiképzői tudást biztosít tanítványainak. Minden év végén saját képzésű lóval kell gyakorlati vizsgát tenni, így a tanmenetnek megfelelően, évről évre számot kell adniuk lovaik kiképzési előrehaladásáról.

A képzés részletei

A tanévenként 10 hónapos, 140 órás oktatáson egyforma hangsúly helyeződik az elméleti és a gyakorlati ismeretek elsajátítására. Arra törekedtünk, hogy a hallgatók számára legkényelmesebb oktatási formát válasszuk, ezért ötvöztük a csoportos képzést az egyéni, testreszabott gyakorlati foglalkozásokkal.

Az első tanítási év célja a ló és lovas közötti magas szintű kommunikáció elsajátítása (kézen történő munka). A második év célja a ló engedelmességének kialakítása, a ló minőségi mozgáskultúrájának megalapozása (szárhozlovaglás). A harmadik év célja a ló ügyességének, rugalmasságának, hajlékonyságának kifejlesztése (hosszhajlítások elsajátítása).

Az akadémia elvégzésével a hallgatók klasszikus és átfogó lókiképzői ismeretekre, valamint magas szintű lovastudásra tesznek szert. Alkalmassá válnak lovak és lovasok képzésére, az önálló munkára professzionális szinten is.

Nemzeti hagyományok oktatása

A Nemzeti Lovasakadémia mindezt nemzeti hagyományaink alapján oktatja. Ez misszió jellegű, hiszen évezredes nemzeti lovaskultúránk bő egy emberöltővel ezelőtt feledésbe merült, a közgondolkodást a nemzetközi sport teljesítményalapú megközelítése urallja. Ugyanakkor feladatunk a hazai sportlovaglás színvonalának emelése is, mivel kimagasló eredményeket, nemzetközi sikereket csak lovas elődeink tudásával lehet elérni. Ezen túlmenően a magyar lófajtákat is csak akkor lehet újra helyzetbe hozni, ha a lókiképzés kapcsán újra a nemzeti megközelítés lesz uralkodó.

Kész tanmenet

Mindhárom tanév az éves kiképzési célt alátámasztó tantárgyakkal zajlik. Ezek lókiképzés elmélete, etológia, ló- és lovas személyiségfejlesztés, anatómia, állategészségügy, tartástechnológia, ló és lovaglás a művészetben. Saját tankönyvekkel rendelkezünk (lókiképzés elmélete, etológia, ló- és lovas személyiségfejlesztés). Anatómia, állategészségügy, tartástechnológia tankönyvünk kiadására jövő év második felében kerül sor. Az elméleti órák jegyzetei írásban, hangfelvételen és videófelvételeken elérhetőek.

A gyakorlati képzés, a hallgató előrehaladása elektronikus napló vezetésével és az oktatók havi értékelésével folyamatosan követésre kerül. A gyakorlati oktatók egységes tanítási módszerét igen kis lépésekre lebontott oktatási rend biztosítja. Ez ad garanciát arra, hogy a tanév végére a hallgatók sikeresen tudjanak gyakorlati vizsgát tenni. A gyakorlati képzést iskolalovak segítik, a hallgatók az iskolalovakon is gyakorolni tudják azokat a szakfogásokat, amelyeket azután saját lovaikkal is el kell sajátíttatniuk.

Magas szaktudású oktatók

A Nemzeti Lovasakadémia oktatói szakterületük legismertebb szakemberei. Magas szintű ismereteiket, szakmai együttgondolkodásukat a kortárs legnagyobb európai mesterekkel való szakmai kapcsolattartás, a magyar elődök munkájának kutatása, a legidősebb, nemzeti lovaskultúránkat még ismerő magyar lovasgenerációval való együttműködés és folyamatos belső továbbképzések biztosítják.

A Nemzeti Lovasakadémiáról további információ a www.nemzetilovasakadémia.hu oldalon található.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr4414402944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása