Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Amikor a ló háta elcsendesül

2019. december 04. 19:43 - patkószeg

78177535_600403147434403_7218370089198813184_n.jpgHagyományőrzők figyelmébe ajánlom, hogy a négy- és kétütemű vágta, azaz az iskolavágta és a redopp/terre a terre a támadó harci lovas jármódja. Évezredek óta. Ennek két oka van:

1. A vágta iskolajármódjában mozgó ló gyorsan fordulékony, hiszen vágtában jóval gyorsabban fordul meg a ló, mint ügetésben, vagy lépésben, továbbá rendkívüli mértékben manőverezhető, előre, oldalra és hátra (!) is tud mozogni. Az ilyen lovat lovagolva, a kevésbé képzett lovon ülő lovast egy-két másodperc (!) alatt le lehet győzni mégha az jobb vívó is, hiszen olyan oldalról lehet odafordulni hozzá, ami védhetetlen.

2. Az iskolavágtában "elcsendesedik" a ló háta, az szinte mozdulatlanná válik a lovas alatt és rendkívül pontos célzást tesz lehetővé lándzsával, karddal, íjjal, sőt lőfegyverrel is. A ló hátának ez az elcsendesedése látszik Sárvári Evelin, a Nemzeti Lovasakadémia lovastanárának videóján, illetve Bent Branderup lovadjájában elhelyezett festményeken, amelyek kétütemű vágtában mutatnak pisztolyhasználatot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr6915334342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása