Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Nyersegyensúly

2020. március 23. 07:17 - patkószeg

Minannyian a kezünkkel vagyunk a legügyesebbek. Lovaglás közben ezért nagy a kísértés a szárak fokozott használatára - helytelenül. A szárak csak másodlagos segítségnek számítanak az ülés elsődleges segítségével szemben, ezért a szárak túlhasználata kommunikációs zavarhoz vezet, a ló félreérti lovasa szándékát és kezdeti, természetes helyzetéről szép lassan átszokik a szárak folyamatos használatára, azaz előredől. Ha a lovas is félreérti a helyzetet (az előredőlést hibásan támaszkodásnak véli), akkor elveszett a lehetősége a helyes lókiképzésnek. Egyensúly hiányában a ló csak küzdeni fog lovasa ellen, merevvé, izgatottá válik, sérülékenysége megnő, használati időtartama radikálisan csökken.

A cikk a Mélyen előre című írás folytatása, amit ide kattintva lehet elolvasni.

A helyes lókiképzés első lépése a nyersegyensúly megtalálása és annak alaptulajdonsággá nevelése. Ez mind a fiatal lovak képzésére, mind az elrontott lovak utóidomítására vonatkozik. A nyersegyensúlyt úgy lehet leírni, hogy a lovas szinte szárak használata nélkül is tud lovagolni. Nem azt jelenti, hogy a lovas sohasem használ szársegítségeket, hiszen azokra az ülés segítségeit megerősítendően szükség van, de azt jelenti, hogy a szárak használata nélkül a ló többé-kevésbé tartja iramát, menetirányát, jármódját. Beavatkozásra (lovas szaknyelven segítségre, így szársegítségre is) csak akkor van szükség, ha a ló magától megváltoztatta iramát, menetirányát, vagy jármódját és a lovas vissza akarja állítani az eredeti helyzetet, vagy a lovas akarja saját szándékának megfelelően változtatni azokat. Szársegítséget ilyenkor is csak az ülés segítségének elégtelensége, annak érvényrejuttatásának céljából lehet adni.

Persze a nyersegyensúlyt megtalálni lovanként igen különböző lehet. Van olyan ló, ami felépítésétől fogva lovassal a hátán is könnyen rátalál, hiszen ez a természetes helyzet, de van ló ami csak hosszabb tanítási idő után képes nyersegyensúlyban mozogni. Lovassal a hátán minduntalan az elejére esik, előredől, iramát növeli. Az ilyen lónál a fokozatosság elvét kell érvényesíteni, eleinte sikernek számít, ha néhány lépésre fel tudja adni a lovas a szárak használatát, majd mikor a ló elveszti egyensúlyát, a lovas beavatkozik (szárakkal is) és helyreállítja azt és ismét hatáson kívül helyezi a szárakat.

A nyersegyensúlyban a ló fokozottan reagálóvá válik lovasa testúlysegítségeire, ezért az ülés elsődlegességét tudja lovának és saját magának tanítani (a kéz ügyességével szemben).

A lovaglás minden napján le kell ellenőrizni, hogy szárak nélkül is tartja-e egyensúlyi helyzetét a ló. Erre a bemelegítés lehetőséget ad. Ha szárak folyamatos használata nélkül nem tarja egyensúlyát a ló, akkor nem lehet továbblépni, nem lehet és nem szabad mást gyakorolni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr315546596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása