Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Mezair

2021. április 03. 07:30 - patkószeg

x_mg_6654-1_web.jpg

"A föld feletti iskola kifejezésen a magasiskolának azokat a gyakorlatait értjük, amelyek végrehajtása közben a ló emelkedésszerűen, vagy ugrás útján, részben, vagy egészben elhagyja a földet. Gyakorlatai a levade, valamint a mezair, courbette, croupade, ballotade és a capriole néven ismert iskolaugrások. Erre a célra csak eszményi alkatú és különösen erős hátuljával bíró, kiváló felfogóképességű, teljesen átengedő és magukat e gyakorlatokra felkínáló iskolalovakat használhatunk. E gyakorlatok végrehajtásához szükséges hajlamot a tapasztalt iskolalovas leginkább kézen idomítás és az oszlopok közti munka közben veszi észre, midőn a piaffe-léptek elsajátítása közben a ló önszántából és játékból hátulját megterhelve, elejével felemelkedik, vagy valamilyen irányban könnyedén felugrik. A hátulját szívesen terhelő, elejét emelő lovat levade-ra, a játszva felugrót az ugrás módja szerint különféle iskolaugrásokra tanítjuk. A meredek irányú előrefelé igyekvést eláruló ló mezair, vagy courbete, a vízszintes irányban felfelé törekvő croupade, ballotade, vagy capriole ugrásra alkalmas. A földfeletti iskolát mindig kengyel nélkül lovagoljuk, az idomítás rendszerint kézen, esetleg oszlopok közt kezdődik...

...A mezair: Levade térnyeréssel. A levade-ba felemelkedő lő a lovas segítségére hátulsó lábaival előre ugrik. A hátulsó ízületek legnagyobb mértékben meg vannak hajlítva, az elülső alszárak jól meghúzva, a paták közvetlenül a ló könyöke alatt. A lovas ugrás közben velemenéssel követi a lovat."

Szólj hozzá!
Címkék: mezair

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr5116488998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása