Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Nicsak!

2014. november 25. 20:45 - patkószeg

20040610-083303_4.jpg

A szentpétervári Ermitázs gyűjteményében található fejedelmi alak az egyik legkedvesebb lovasábrázolásom. Maga az ábrázolás részletgazdag, nagy hozzáértésről tesz tanubizonyságot és renkívül precíz:

A ló erőtől duzzadó, kifejezetten robosztus. Nem tűnik magasnak, lábai, testének egyéb méretéhez képest rövidek.

A lovas "odadobott" szárral lovagol. A szár enyhén lóg, a ló nem támaszkodik, ennek ellenére száron van.

Az odadobott szár ellenére a ló carriere-ben halad. A carriere a vágtához hasonló, de a vágtánál gyorsabb, kétütemű jármód. A carriere-ben a ló a két átulsó lábáról elrugaszkodva, nagyon nagy sebbességgel szökell előre, az egyes ugrásokat az elülső lábakra landolva végzi. A carriere-t úgy kell elképzelni, mint mikor a versenyló kiugrik a startgépből. A carriere a legnehezebb iskolajármód!

A lovas igen hosszú kengyelcsatolást használ. A kengyelt határozottan súlypontja előtt tarja. Ez nem helytelen ülés, ez nem szék ülés, hanem az ülés segíségeit megerősítő, úgynevezett brida ülés. Érdekes, hogy ezt az ülést manapság inkább a nehézlovasok ülésének tartják, de például a Képes Krónikában a könnyűlovasok ugyanilyen ülést használnak. A brida ülésről részletesen ide kattintva olvashattok.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr666932745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyj 2014.11.25. 21:03:14

Tudna nekem videót linkelni a carriere-ről? Mert ugyan elképzelni nem nehéz, de azért egy videón látni más. Egyébként nem érdekes, hogy ez a legnehezebh iskolajármód, de mégis a leggyorsabb?

patkószeg 2014.11.25. 21:18:36

@nyj: www.youtube.com/watch?v=nzxavnpOB2M
A videón CD (a ló) vágtája a gyorsulások során kétüteművé válik, szökell előre. :)

nyj 2014.11.25. 21:26:05

@patkószeg: tényleg sokszor látni tisztán a 2 ütemet, nagyon köszönöm a linket!
süti beállítások módosítása