Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Szent György, segíts!

2010. április 23. 23:44 - patkószeg

Szent György, a lovak, lovasok és szíjjártók patrónusa, Európában nem lehet róla megfeledkezni április 24-én! Finnországban, Litvániában és Észtországban szabadnapot kapnak a lovak ezen a napon. A lovaglás, vagy hajtás ezen a napon elviszi az egész éves szerencsét a helyiek szerint. Jó néhány szláv országban lemossák a lovakat, majd templomba viszik, ahol áldást kapnak.

Szent György talán azért a lovasok védőszentje, mert hagyományosan lovon ábrázolják. De mindezeken túl védőszentje a katonáknak, íjjászoknak, huszároknak, földműveseknek, mezei munkásoknak, pékeknek, leprásoknak, pestiseseknek, szifiliszeseknek, az aragóniaiaknak, katalánoknak, grúzoknak, litvánoknak, palesztinoknak, etiópoknak, portugáloknak, németeknek, görögöknek, nekem, sőt kislányaimnak is. Szóval Szent György rendkívül elfoglalt patrónus!

Fotón Sárkányölő Szent György (http://simonlea.uw.hu/kep/ikon/nagy/szentgyorgy2.jpg)

Szólj hozzá!
Címkék: Szent György

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr111947002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása