Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Az elfelejtett osztrák-magyar hajlítás

2010. október 06. 18:37 - patkószeg

Bár a nemzetközi szakirodalom nem felejtette, hazánkban a lókiképzésben szinte nyoma sem maradt az osztrák-magyar hajlítás módszernek. Sem napjaink lovassportjának gyakorlatában, sem a szaksajtóban évtizedek óta nem használják, nem említik.

A módszer rendkívül régi hagyományokra vezet vissza, célja a tarkó és a nyak hajlékonnyá tétele. Általánosságban elmondható, hogy végrehajtható kézen és nyeregből, állóhelyben és mozgásban.
Didaktikai okokból, az alábbiakban álló helyzetben, kézen részletezem végrehajtását.

Mielőtt a lényegre térnék, a pontos érthetőség kedvéért megjegyzem, hogy lovasértelemben állításnak a gerincoszlop martól előre történő hajlítását nevezzük, hajlítás pedig az, ha a ló testét a tarkótól a farokcsontig meghajlítjuk. Miután a bejegyzésben kizárólag a nyak hajlításával foglalkozom, ezért végig az állítás kifejezést fogom használni, hogy a szöveg szakmailag helyes legyen, bár így néha nehézkes a stílus. (Magára a módszerre viszont az osztrák-magyar hajlítás kifejezést alkalmazom, mert az osztrák-magyar állítás félreérthető szóösszetétel.)

Szóval, a felszerszámozott lóval szemben állva mindkét hüvelykujjunkat a zablakarikába akasztjuk. A gyakorlat kezdetekor a lónak egyenesen és ”négylábon” kell állnia. A jobb kézzel hatást gyakorlunk a zablára úgy, hogy a ló tarkója állításba kerüljön. A bal kéz segíthet a feladat végrehajtásában. A nyakat próbáljuk egyenesen tartani úgy, hogy az állításban csupán a tarkóhoz közeli rész vegyen részt, a külső oldalon az állkapocs távolodjon, a belső oldalon közeledjen a nyakizmokhoz.

Nem különös, ha a gyakorlás kezdeti szakaszában a ló ellenállást mutat. Ez az izomzat merevségéből, a ló számára nehéz testhelyzetből fakad. Ha a ló nem tud könnyen engedni a zablanyomásnak, megpróbálhatjuk a nyak oldal irányú állítását a harmadik csigolyáig kiterjeszteni. Ez egyszerűbb feladat, a lónak valószínűleg nem fog problémát okozni. Ha itt engedett, akkor próbáljunk visszatérni a tarkórész kizárólagos hajlításához. Remélhetőleg az eredeti ellenállás csökkenni fog, majd ismét kiterjeszthetjük az állítást a harmadik csigolyáig. A gyakorlatrészt mindaddig ismételjük, ameddig a tarkórész oldal irányban az ellenállástól mentessé nem válik még akkor is, ha az állítás olyan erős, hogy a belső oldalon a pofacsont érinti a belső nyakizmokat. Amint a ló az oldalirányú állításnak helyesen és teljes mértékben enged hosszirányban is azonnal meghajlik és támaszkodást vesz.

A feladatot annál nehezebb elvégezni, minél magasabban tartja a ló a fejét. Néhány ló eleinte képességeihez mérten túl magasan tartja a fejét. Ezeket először mélyebb fej és nyaktartásra kell biztatni, hogy képesek legyenek elfogadni az oldal irányú állítást. Minél több nyakcsigolyát hajlítunk meg, a ló annál mélyebbre süllyeszti nyakát. Ellenkező esetben a ló fizikailag képtelen végrehajtani a feladatot. Ha viszont a ló vonal mögé viszi homlokvonalát, akkor azonnal fel kell emelni fejét és nyakát és csak azután lehet a gyakorlat végrehajtását megkezdeni.

A gyakorlat közben a ló nem léphet sem hátra, sem oldalra, fejét nem rázhatja.

A tarkórész sikeres állítása után csigolyánként megkezdhetjük a ló egész nyakának állítását. Az egész nyak meghajlításakor a lónak előre és lefelé ki kell nyújtania a nyakát. A feladat célja a külső oldali izmok nyújtása. Amennyiben ez sikertelen és az izmok még kötöttek, akkor a ló megpróbálhatja fejét „felvágni”. A feladatot addig kell nyugodtan, megfelelő gyengédséggel ismételni, amíg a teljes nyak elengedetté nem válik.

Ha a nyak állításának kiterjesztése során „megtaláljuk” a merev pontot az állítást „megtartjuk” néhány másodpercig. Ha a ló enged, egy keveset fokozni kell az állítás mértékét. A feladat ismétlése oldja a feszességet. Ha végül elengedjük a zablát és a ló lefelé és előre szinte a földig lenyújtja orrát, akkor elértük a gyakorlat célját, a külső oldali izmok elengedetté váltak. A gyakorlatot természetesen a másik oldalra is meg kell ismételni.

A bejegyzés dr. Thomas Ritternek a Hors of Kings című újságban megjelent cikke nyomán készült.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr142351292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandare 2013.05.15. 07:53:16

Az állítás következményeként a ló csak enyhén hajlítja a nyakát, alapvetôen az állítás tarkóban történik. A hajlítás a ló egész testében kell hogy történjen bár ez sem pontos megfogalmazás, hiszen a ló gerincoszlopa nem egyenletesen hajlékony. A nyak a leghajlékonyabb, a keresztcsont tájékàn a csigolyák össze is vannak csontosodva. (forrás: Német Lovasszövetség)
Bár az osztrák-magyar hajlítás ismerete természetesen elvárható azért van kritikus pontja.
1. Ha a ló a zabla nyomásának enged, arra a lovasnak a nyomás megszüntetésével kéne reagálnia, nem pedig újabb nyomással és a nyak még fokozottabb hajlításával.
2. A nyak tornáztatása és extrém hajlítása nyomás gyakorlása nélkül is könnyen megoldható jutalom falat segítségével.

patkószeg 2013.05.15. 22:29:36

@kandare: Ad 1. Nincs igazad, ha az izom a nyújtásra enged, akkor lehetőség adódik a további nyújtásra. Próbáld ki magadon.
Ad 2. Lovagolj jutifalatoztatással!

kandare 2013.05.15. 22:38:40

Ad 1. Megy az angol spárga? Nem? Segítek! Majd rátámaszkodok a válladra. Csak nyújtunk egy kicsit.... Nagyon humánus módszer...
Ad 2. Az sem lovaglás, ha a lónak a fejét földrôl huzigálod.

kandare 2013.05.15. 22:51:48

Ad 3. Nem az volt a javaslatom, hogy a ló kockacukorért piaffozzon, hanem hogy kényszer nélkül, önerôbôl, és önszántából tornáztassa a nyakát.

Bertalan Zsolt 2013.06.09. 22:12:41

A nyújtás 90mp-ig tart. 3 lépésben ( 3x30mp) nyújtjuk meg a lónak a kivánt testrészét (már amelyiket lehet.) Mindig egyes szakaszban elvisszük a holtpontig és ott kitartjuk és ,ha enged az izom,akkor tovább visszük. A legfontosabb rész azután következik: Visszavezetjük a kiinduló helyzetbe a nyújtott testrészt!!! (Kontrollált mozgás!)
A "répatornát" és a hasonló jutalomfalatos megoldásokat nem nevezném nyújtásnak. Valami hasonló,de nem az.
A tarkóizületben( art. atlantooccipitalis)nincs akkora oldalirányú mozgás, hogy az a lovaglás szempontjából jelentős lenne. Szerintem.

kandare 2013.06.10. 00:26:29

@Bertalan Zsolt:
www.pferd-aktuell.de/pferdenah/2012/ausgabe-03---2012/themen/stellung-und-biegung

A "répatorna" hasztalanságáról pedig azt hiszem ebben az esetben fel kéne világosítani a fizioterapeutákat is.

kandare 2013.06.10. 10:31:12

@Bertalan Zsolt: A nyújtásnak két alapvetõ formája van. Aktív és passzív. A passzívon belül megkülönböztetjük a ballisztikus, statikus és a PNF nyújtást. Nem csak statikus nyújtás létezik.

Bertalan Zsolt 2013.06.10. 22:08:47

@kandare: Köszönöm az információt! Idézek:forrás internet
/elnézést a nagybetűkért, de máshogy nem tudtam a megjegyzéseimet láthatóan megjeleníteni.)

Passzív nyújtás:

Az izom nyújtása külső erő felhasználásával történik. A passzív nyújtásnak két alaptípusa van:

Ballisztikus nyújtás: például a nyújtást végző ritmikus törzshajlítást végez gyors egymásutánban, vagy partner nyomja a törzset a lábak felé. Többen úgy vélik, hogy a ballisztikus nyújtás nem biztonságos. ( 1. PRINUM NIL NOCERE!!!)
Statikus nyújtás: az izom megnyújtása nem ritmikus nyújtogatással történik, hanem az izom lassú megnyújtása után a nyújtott helyzet 20-60 másodperces megtartásával. Ez a fajta nyújtás a legelterjedtebb.(2. ERRŐL ÍRTAM.ÉN 90MP-ET TANULTAM,DE A LÉNYEGEN NEM VÁLTOZTAT.)

PNF nyújtás: ezt a módszert azért fejlesztették ki, hogy a keveset mozgó izületek hajlékonyságát megőrizzék. A PNF technika viszonylag biztonságos. A megnyújtandó izmot először lassan nyújtják meg, majd izometriás feszülést hoznak létre 6-10 másodpercig. Ezután az izmot ellazítják és megfeszítik az antagonista izomcsoportot, miközben a partner passzív nyújtást hajt végre a kiválasztott izmon. (3. A LÓNÁL GYAKORLATILAG KIVITELEZHETETLEN AZ IZOMETRIÁS FESZÍTÉS. EBBEN A FORMÁBAN LEGALÁBBIS. SZÓVAL EZ ÉRTELMETLENSÉG. )

A humán példák azért "sántitanak" a lovak esetében,mert a lovaknak nincs egojuk és tudatosan/önszántukból soha sem lépik át a fájdalom küszöbüket. A fájdalom mindig jelez. Eddig és ne tovább!
Egyes kollégák hasznosnak tartják a "répatornát". Én nem.

Üdvözlettel: Bertalan Zsolt osteopatha és akupunktőr.

kandare 2013.06.10. 23:04:07

Valóban egy ló nem ember.... Ezért nem is tudja közölni, hogy a nyújtás a számára csak kellemetlen, vagy fájdalmat okoz és esetleg egészségügyi probléma van a háttérben. Ezért még inkább elképeszt, hogy egy képzett osteopatha és akupunktõr bíztat mimimum ilyen jellegû képesítéssel nem rendelkezô embereket a statikus nyújtásra lovuknál. A "répatorna" nem csak kockázatmentesebb mint a statikus nyújtás, de lényegesen kevesebb kellemetlenséggel jár a ló számára (sôt szívesen csinálják), hanem volt bôven lehetôségem meggyôzôdni a hasznosságáról is. A cikkben leírt módszerrel ezen kívül is vannak fenntartásaim. A lónak elvileg a zablával pozitív élménye kéne hogy legyen. Azt nem nevezném pozitívnak, hogy választhat melyik kellemetlenebb: a nyak nyújtása, vagy a zabla nyomása a szájában.

Bertalan Zsolt 2013.06.11. 09:10:58

@kandare: Kedves Kandare! Egyetlen egy sorban sem bíztattam senkit,hogy megfelelő tapasztalat/tudás nélkül nyújtsa a lovát.(ez vonatkozik az Ön által alkalmazott "répatornára" is.)
Amennyiben mégis buzdítást olvasott volna ki a soraimból,akkor azt Ön az eddigi megélt élményei alapján gondolja.Azokhoz nekem semmi közöm. Pusztán leírtam,az általam helyesnek vélt módszer kivitelezésének elméleti alapjait. Azzal,hogy Ön nem ért velem egyet nekem semmi gondom sincs. Nem az én dolgom. További kellemes opponálást! Részemről a téma lezárva.

kandare 2013.06.11. 09:50:20

@Bertalan Zsolt: Kedves Bertalan Zsolt! Ha Ön az általam leírtakat opponálásnak tartja, azt nagyon sajnálom. Ebben az esetben az általam leírtak egyértelmûen célt tévesztettek. Az egyetlen ok amiért egyáltalán a cikket kommentáltam az volt, hogy a fent javasolt módszer veszélyeire, kockázataira felhívjam a figyelmet. Abban teljes mértékben igaza van, hogy az általam megéltekre és tapasztaltakra hagyatkozom. Sajnos volt szerencsém több olyan korrekciós lovaglásra kapott ló ápolgatására amelyek komoly testi-lelki károsodást szenvedtek éppen az erôszakos kézzel történô hajlítás miatt. Természetesen nem állítom az általam alkalmazott és preferált módszerek kizárólagosságát de az tény, hogy a fent említett lovak közül ma több is eredményes sportló.
Ui: A "répatornáról" sem állítottam, hogy kockázat mentes lenne.
süti beállítások módosítása