Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Erőből lehet?

2010. október 13. 07:48 - patkószeg

Mi van akkor, ha lovaglás közben nem az történik, amit szeretnénk? Hogyan kell reagálni, ha a ló feszes, ellenáll, lovaglása nehézkes, kényelmetlen?
Van, nem is akármilyen álláspont, miszerint a lovat ilyenkor – úgymond – meg kell „hódítani”. Értsd, úgy meg kell büntetni, hogy elmenjen a kedve mindenfajta ellenállástól, ellenszegüléstől. Sőt, vannak olyanok, akik azt állítják, hogy ezt, mármint a meghódítást, bizonyos rendszerességgel, időről-időre, akár tényleges ok nélkül is meg kell tenni a hierarchia felállítása, fenntartása érdekében.
Lehet ezt az utat választani, érvet nehezen találhatunk ellene – sok út visz Rómába. (A mondással ellenétben nem mindegyik.)
Ráadásul, legalábbis rövid távon, ez egyszerűbb, kényelmesebb, mint a bajok okát felfedni, azokkal szembenézni, és lassú, türelmes munkával a lovat képezni, partneri együttműködésre fogni.
Sok út visz Rómába, de az erőszakoskodás, az erőből történő lovaglás, csak a szegényes külvárosig visz. A lovas, ha becsületesen szembenéz önmagával nem lesz, nem lehet elégedett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr222367210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása