Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Polka

2010. november 16. 07:04 - patkószeg

Na, most nem a táncról szeretnék értekezni, hanem továbbra is a spanyol lépésről.

Spanyol lépés tanítása során a legnehezebb feladat az, hogy a ló elülső lábának magasra emeltetésével a ló egyrészről ne veszítse el az egyensúlyát, másrészről ne veszítse el előrehaladási képességét.

Eleinte a két kritérium egyidejű teljesítése szinte lehetetlen a ló számára. Ha lépésben felváltva, folyamatosan magasra emeltetjük a ló lábát, akkor vagy az egyensúlyát veszti a ló (megfeszíti magát, mozdulatai elvesztik természetességüket, esetleg elveszti ütemességét), vagy megáll és egyhelyben próbálja a feladatot végrehajtani. Egyik sem jó.

A probléma feloldására sok lehetőség áll rendelkezésre: ezek közül egyik a polka.

A polka egy spanyol lépés után két „normál” lépés folyamatos ismétlése. Hol a ló egyik elülső lábát emeltetjük magasra hol a másikat, de a spanyol lépés feladatát nem folyamatosan hajtatjuk végre, hanem egy ütem végrehajtása után két ütem szünetet tartunk. A cél az egyensúly megtartása mellett az előrehaladás fenntartása.

Kellemes polkázást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr292451634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása