Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Mit mondott Kottas?

2010. december 03. 20:10 - patkószeg

Az alábbi anekdota a lovasember gondolkodásáról szól:

Arthur Kottas-Heldenberg néhány évvel ezelőtt edzőtábort tartott magyar lovasoknak. Az eseményen nemcsak gyakorlati képzésre, hanem kötetlen beszélgetésre is sor került, ahol az oberbereiter véleményét kérdezték a rollkur lovaglási módszer helyességéről, arról, hogy álláspontja szerint szabad-e a lovak végletekig fokozott mélyrelovaglását, túlhajlítását alkalmazni.

A mester a klasszikus lovasemberi választ adta: Az attól függ! Az egyik lovat így kell lovagolni, a másikat úgy!

Ezt a legnehezebb elfogadni a lovaglásban. Nincsenek kő bevésett szabályok, elvek vannak és célok. Azt, hogy az elveket milyen módon tartja be a lovas, azt, hogy a célokat milyen módon éri el, az nagyon változó. Változik lovanként, kiképzési szakaszonként, de havonta, hetente, sőt néha naponta is változtatni kell a metóduson. De pont ez a lókiképzés szépsége is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr612491382

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde - EGY PLATANUSRÓL 2010.12.09. 08:15:02

HAGYMALEVELEKSzeretett Öcsémuram!Kied, aki külországokban csudás városokban és tájakon jár-kél, talám nem is tudja, hogy itthon is vagynak régiségek és ritkaságok, s ahhoz, hogy ámuldozzon az utazó, nem kell száz mértföldeket megtenni, elég átmenni a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása