Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Futószárazás: kapicán igen, kikötőszár nem

2011. március 30. 00:33 - patkószeg

A minőségi lókiképzés megkerülhetetlen része a futószárazás.

A helyes munka persze ez esetben is a megfelelő szerszámozással kezdődik. Fő szabályként az egyszerűségre való törekvést, a kikötőszárak, gogok, chambonok lehetőség szerinti mellőzését lehet megfogalmazni. Aki a futószárazás során szíjjak, kényszerek nélkül nem tud kellő befolyást kialakítani, az valószínűleg ezt nyeregből sem tudja megtenni. A segédeszközök használata, a nyak ilyen-olyan formába erőltetése feszességet, a támaszkodás eldurvulását, vonal mögötti helyzetet, egyensúlyhibát eredményez. Az ilyen munka inkább hátrányára, mintsem előnyére válik a lónak.

A futószárazást kapicánnal kell végezni, a zablába kapcsolt futószár az igénytelenség jele, a kiképzés igen komoly problémáinak okozója.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr912783825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kutyabarát 2011.04.19. 16:10:21

Kedves patkószeg! Miért írnak annyian mégis a kikötőszár hasznosságáról, illetve miért használják? Ha finom kézzel futószárazunk, miért olyan nagy bűn a zablába csatolt futószár?

patkószeg 2011.08.01. 09:34:18

@kutyabarát: Elnézést a lassú válaszért! A kikötőszár olyan, mint a lázcsillapító. A problémát nem megoldja, hanem elfedi. A pirula adott helyzetben ugyan segít, de előre nem visz, a tényleges helyzet értékelésében becsapós lehet.
Ugyan ez áll a kikötőszárakra is. A magam részéről akkor ajánlom, ha valamiért gyors megoldásra törekszik a lovas, vagy ha a képzési előzmények miatt a ló már teljesen kezelhetetlen. Egyébként mi szükség lehetne a szíjakra a kikötésekre?
A zablába csatolt futószár nem bűn! Ha valaki azonban kipróbálta már a kapicán használatát, az tudja, hogy segítségével mennyivel egyszerűbb a futószárazás. Előnye továbbá az, hogy a kapicánnal csak laterális hajlítást lehet a lónak adni!
Lásd:zablaeskengyel.blog.hu/2010/12/17/lateralis_es_longitudinalis

rapika11 2012.02.11. 13:25:09

Nem értek egyet azzal a kitétellel, hogy a lovat nem kell, szabad kikötni futószárazáshoz. Valójában ahogyan azt dr. Reiner Klimke olimpiai bajnok díjlovas írja A fiatal hátasló alapkiképzése című könyvében "A külső kikötőszárat úgy kell csatolni, hogy könnyedén megfeszüljön. Ennek kell a belsőállítást behatárolnia és megakadályozni, hogy a ló a külső vállára essen." Korábban ugyanebben a könyvében írja "a kikötőszárat a lovas kezének helyettesítésére használjuk. Minthogy a zablának nyugodt helyet kölcsönöznek, segítve a lovat, hogy bizalommal támaszkodást keressen. Mindezek éppen az ellenkezőjét állítjak annak, hogy nem kell a lovat futószárazáshoz kikötni. Azt sem tudom elfogadni, hogy a ló csupán a kapicán hatására nem fog a külső vállára dőlni, főleg amikor még teljesen nyers.

Robina 2012.02.14. 11:36:57

Végre, egyszer ezt is megértem, hogy valaki le meri írni ezt a nyilvánvaló igazságot. Szerző, respect, kétkedők: Philippe Karl: Lókiképzés. A Cadre Noir belovaglója már csak autentikus. Örülök, hogy olvashattam a bejegyzést, köszönöm.

3R 2012.02.15. 16:11:41

@Rapika: Egyetértek a megjegyzéseddel. Lovaimat gyakran kikötőszárral futószárazom, így biztosítva a helyes egyensúlyi állapot elérését és a ló, lovas nélküli tehermentes bemelegítését (Idősebb lovaim vannak, így kevésbé "koptatom" őket nyereg alatt) Így amikor már bemelegedve felülök rájuk, elértük az egyenesre igazítás, lendületes előremenetel állapotát és már csak a feladatokra kell koncentrálnunk. Lehet h a videon bemutatott ló elengedetten és magától felkínált keretben vágtázik, de nem hiszem hogy egyensúlyi helyzete megfelelő, hogy "négy lábon van" és nem "megy" a külső vállán. A kikötőszár véleményem szerint is ezt hivatott megakadályozni éspedig azért is tartom az egyetlen helyes megoldásnak, mert a megfelelő helyre csatolt kikötőszár (nyeregszárny alatt, kb a lovas bokájának magasságában) csak helyesen, éspedig előre, lefelé engedi nyúlni a ló nyakát és tarkóját. Ha pedig ezt a megfelelő időpontban és helyesen érkező félfelvételekkel és az ostor finom előrehajtósegítségeivel egészítjük ki, a hátső lábakra is aláléptető hatást tudunk kifejteni miközben a ló tökéletes egyensúlyi helyzetben mozog előre. De mivel szokták mondani h majom kezébe nem való a borotva, a helytelenül felcsatolt kikötőszár (túl magas, túl rövid, túl hosszú) illetve az egyéb segédeszközök góg, chambon, és még ki tudja milyen karácsonyfadíszek azonban valóban ártalmasak lehetnek a ló kiképzése szempontjából és egy hamis "krágli" eléréséhez vezetnek, melyben a ló talán a nyakát "görbítí" de valós támaszkodást és ezáltal hátulról indított előreirányuló mozgást nem biztosít. Ahhoz azonban hogy teljes véleményt tudjak alkotni a kapicánt persze ki fogom próbálni, csak még valahonnan szereznem kell egyet.

patkószeg 2012.02.21. 01:31:21

A négy nagy klasszikus lovasiskolából kettő használ kikötőszárat (bécsi, andalúz), kettő nem (Cadre Noire, portugál). Ki-ki ízlése szerint választhat. Sok út visz Rómába!
Kapicánt viszont kivétel nélkül mindegyik használja, remélem a próba sikerül.

patkószeg 2012.02.21. 01:39:57

Megjegyzem Zita nincs az elején. Elengedetten és helyes ütemben vágtázik, ebből következően az egyensúlya nem lehet hibás. :)
süti beállítások módosítása