Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Szárakat egy kézbe!

2012. április 18. 13:38 - patkószeg

A száronlét fogalmát megérteni nem egyszerű. Legtöbb lovas a kerek nyakkal azonosítja, holott a forma semmit nem árul el a ló képzettségéről.

A ló akkor van száron, ha a lovas csizmái, testsúlya és a szárak által meghatározott keretet a ló, a lovas külön erre irányuló segítsége nélkül, önállóan, puhán kitölti. A száronlét nem kerek nyak, hanem elengedettség, egyensúly és egyenesség kérdése!

A száronlét legegyszerűbb ellenőrzése a szárak egy kézbe vételével történik. Ha nem változik semmi, a puha kapcsolat nem vész el, a ló nem feszíti meg magát, nem akar „kibújni” a keretből, akkor a képzés jó úton halad, a ló kiképzője elmondhatja, hogy lova száron van. Különösen biztosan van száron az a ló, amelyikkel egy kézbe vett szárak mellet is végre lehet hajtani az összes hosszhajlítást: a vállat és farat be gyakorlatokat, valamint az oldaljárást.

Az önvizsgálathoz, illetve a gyakorláshoz sok sikert kívánok!

Csak halkan (post scriptumként) jegyzem meg, hogy száronlét nélkül ne is álmodozzon senki valódi összeszedettségről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr594458839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása