Zabla & Kengyel

Dr. Gőblyös István lovakról, lovasoknak

Iskolajármódok

2012. június 11. 07:16 - patkószeg

Az iskolajámódok: a piaffe, passage, terre a terre, redopp, iskolavágta, carriere. Előlovaglásukhoz a legnagyobb összeszedettség és iskolaegyensúly szükséges.

A piaffe az ügetéshez hasonló, kétütemű jármód, végrehajtása egyhelyben, vagy csekély előrehaladással történik.

A passage erősen összeszedett, magas és nagyon kadencírozott ügetés. Végrehajtása során a hordozóerő végletekig történő fokozásával az ügetés lebegési fázisa jelentősen meghosszabbodik, az ügető mozgás kecsessé és légiessé válik.

A terre a terre a vágtához hasonlatos kétütemű, lebegési fázis nélküli jármód. Az egyik ütemben a két hátulsó, a másik ütemben a két elülső láb egyszerre és egymás mellett ér talajt. Az előrehaladás csekély, végrehajtása két patanyomon történik.

A redopp a terre a terre-hez hasonló, kétütemű, farat be szerűen végrehajtott jármód, az elülső lábak egyenesen, a hátulsó lábak oldal irányban ugranak, a hátulsó lábak ezért nem egymás mellett érnek talajt. Az előrehaladás csekély.

Az iskolavágta a terre á terre-hez hasonló, ám négyütemű és egyhelyben végrehajtott feladat. Az iskolavágtánál az elülső és a hátulsó lábak nem egyszerre és nem egymás mellett érnek a talajra.

A carriere a terre a terre-hez hasonló jármód, ám jelentős előrehaladása és lebegő fázisa is van. Mozdulata hasonló a startgépből kiugró versenyló mozdulatához.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zablaeskengyel.blog.hu/api/trackback/id/tr804577961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása